Gündem
12 Eki 2018 16:31 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:54

ABD'li Rahip Brunson hakkında karar verildi!

593 günlük hapsin ardından iki buçuk aydır ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Andrew Brunson için karar verildi.

ABD’nin yanı sıra para piyasalarının da yakından takip ettiği, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ABD’li Rahip Andrew Brunson davasında savcı adli kontrolün kaldırılmasını istedi. Savcı mütalaasında ayrıca Brunson’ın “örgüte üye olmak suçundan” 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

“MASUMUM BERAATİMİ İSTİYORUM”

Son sözleri sorulan Brunson “Masusum, Türkiye’yi seviyorum, beraatimi istiyorum” dedi.

Brunson Brunson’un avukatı da savcının mütalaasını vermesinin ardından ek savunma talep etti. Mahkeme heyeti de duruşmaya ara verdi.

Brunson 3 yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hakkındaki yurt dışı çıkışı yasağı da kaldırıldı. Cezaevinde kaldığı süre gözönünde bulunduruldu ve tahliye edilmesine karar verildi.

BRUNSON'IN AVUKATI: “SERBEST KALMASINI BEKLİYORUZ” DEMİŞTİ

Duruşma ile ilgili önceki gün açıklamalarda bulunan ABD'li Pastör Andrew Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, müvekkiline yönelik uygulanan ev hapsinin cuma günü görülecek duruşmada sonlandırılmasını beklediklerini belirtmişti.

Halavurt, “Başından beri zaten serbest kalmasını bekliyoruz. Artık ona tahliye demeyelim, teknik olarak cezaevinden tahliye edilmiş durumda, sadece ev hapsinde. Artık kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep edeceğiz. Bize göre zaten çoktan serbest bırakılması gerekiyordu” dedi. Halavurt, kontrol hükümleri kaldırıldığı takdirde, “Hem ev hapsinin hem de yurt dışına çıkış yasağının kaldırılacağını düşünüyorum” demişti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile ABD arasında iplerin sürekli gerildiği bir krize neden olan Amerikalı Rahip Andrew Craig Brunson olayının fitili 2016 yılının Eylül ayında ateşlendi. İzmir’deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin Pastörü Brunson ve eşi Norine Lyn Brunson ‘milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu’ iddiasıyla İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü’nün 28 Eylül’deki yazısı üzerine Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından İzmir’deki evlerinden gözaltına alındılar. Gözaltı işlemlerinin ardından oturum izinlerinin bittiği belirlenen çift, sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi’ne teslim edildi. ABD’nin North Carolina eyaletinde doğan 50 yaşındaki Brunson, 23 yıldır eşiyle birlikte Türkiye’de yaşıyordu ve tutuklandığı sırada süresiz oturma izni başvurusunu sonucunu bekliyordu.

GİZLİ TANIK DAVANIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada FETÖ soruşturmasında yer alan Dua kod adlı ‘gizli tanık' rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi. Bu ifadede gizli tanığın, Brunson'un çeşitli illerde misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğunu, İfadede FETÖ'nün imamlarıyla özelikle de halen firarda olan örgütün Ege Bölgesi imamı Bekir Baz'la da sık sık görüştüğü ileri sürülen Brunson ve eşinin, FETÖ'ye ait bir şemada isimlerinin yer aldığı, yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı iddia edildi.

35 YIL HAPİS İSTEMİYLE TUTUKLANDI

Bu suçlamalarla 9 Aralık 2016 tarihinde adliyeye sevk edilen Brunson çiftinden rahip Andrew Craig Brunson tutuklandı, eşi Norine serbest bırakıldı. Bruson hakkındaki iddianame tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlandı ve Mart 2018'de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Brunson için, ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıla kadar, “Devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.