Politika
16 Nis 2023 17:01 Son Güncelleme: 16 Nis 2023 17:04

ABD'li medya kuruluşu Foreign Policy'den olay seçim analizi! Önce 'umudumuz' dediler şimdi ise…

14 Mayıs seçimleri öncesi ABD merkezli medya kuruluşu Foreign Policy, dikkat çeken bir analiz yayınladı.

ABD merkezli medya kuruluşu Foreign Policy, 14 Mayıs seçimleri için dikkat çeken bir analiz yayınlandı.

“ERDOĞAN'IN KAYBEDECEĞİNE İNANMAK ZOR GÖRÜNÜYOR”

Türkiye’nin dış politikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı’nın mercek altına alındığı analizde “Erdoğan'ın kaybedeceğine inanmak zor görünüyor” ifadeleri kullanıldı.

Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde NATO için Türkiye'nin daha uyumlu bir ülke olacağının öne sürüldüğü analizde yine de “Kılıçdaroğlu ve ortaklarının neye inandıklarını, nasıl yöneteceklerini söylemek zor” denildi.

'İDEOLOJİK OLARAK BİRBİRİNDEN FARKLI BİR KOALİSYON'

Analizde, Kılıçdaroğlu'nun liderliğini yaptığı Millet İttifakı'nın Erdoğan'a karşı nefretle birleşen ancak ideolojik olarak birbirinden farklı bir koalisyon olduğu vurgulandı.

Bazı parti üyelerinin CHP'nin iç işleyişini demokrasiden yoksun olarak nitelediğinin dile getirildiği analizde, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın rakipleri arasında en zayıfı olmasına rağmen ittifaka adaylığını dayatma biçiminin bu konuda şüpheleri çektiği belirtildi.

Öte yandan doğası gereği 'hantal' olduğu ifade edilen Millet İttifakı’nın tek yönünün güçlendirilmiş parlamenter sistem iddiası olduğu da belirtildi. Ancak "bu sistemin de 'ne yazık ki' gerçeklikten ve garip bir şekilde politikadan yoksun olduğu görünüyor" denildi.

Ayası ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması halinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile aynı fikirde olmayacağını ifade edildi.

ABD'YE 'SİNSİ' ZİYARETLER

Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun son 10 yılda iki kez ABD'yi ziyaret ettiği hatırlatılan analizde, bu gezinin gizlenmeye çalışıldığı ve rakiplerinin hafife alındığı vurgulandı.

Bu ziyaretlerin 'sinsi' olarak nitelendirildiği analizde, bu durumun ikili ilişkiler için pek de iyi olmadığı ifade edildi.

CHP'NİN UMUT VADETTİĞİ YAZILMIŞTI

Foreign Policy'de daha önce yayınlanan bir makalede, Erdoğan Türkiye'sinin Batı'nın çıkarlarına ters olduğu ana muhalefet partisi CHP'nin ise umut vadettiği ifade edilmişti.