Dünya
14 Ara 2022 16:30 Son Güncelleme: 14 Ara 2022 16:30

ABD’li isimden skandal YPG açıklaması! ‘Yüz üstü bırakmamalıyız…’

ABD devlet idaresinin içinden önemli bir isim olan ABD’nin E. Nato Daimi Temsilcisi E. Korgeneral Douglas Lute, YPG’nin müttefikleri olduğunu ve yalnız bırakmamaları gerektiğini söyleyerek büyük bir skandala imza attı.

ABD’de ulusal güvenlik kurumlarının merkezinde yer alanlardan biri olan Emekli Korgeneral Douglas Lute, konuştu. ABD'nin 'Savaş Çarı' olarak nitelendirilen Lute, terör örgütü YPG/PKK'dan Rusya-Ukrayna savaşına, Afganistan'dan Türkiye'nin Ukrayna meselesindeki yerine kadar birçok konuda Harici.com'a açıklamalarda bulundu.

'YPG OLMASAYDI BAŞARIYA ULAŞAMAZDIK'

2004’ten 2006’ya kadar, Orta Doğu, Doğu Afrika ve Orta Asya’da 25 ülkede 200.000’den fazla ABD askerinin faaliyet gösterdiği ABD’nin dünya çapındaki askeri operasyonlarından sorumlu olan Birleşik Devletler Merkez Komutanlığı Operasyon Direktörü olarak görevini yapan Lute, terör örgütü YPG/PKK'ya ilişkin, "YPG bizim IŞİD’e karşı savaştaki belki de en önemli cephe müttefikimiz. Elbette ki, Suriye’deki Kürt güçlerinin, YPG’nin yaptıkları olmasaydı, bu savaş başarıya ulaşamazdı." ifadelerini kullandı.

7 MİLYAR DOLAR PARALARI DONDURULDU

Lute, Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi konusunda başarısız olduklarını itiraf ederek "Böyle diyorum, çünkü Afgan müttefiklerimizle birlikte kendimiz için koyduğumuz hedeflere ulaşamadık. Tanımı gereği, hedeflerinize ulaşamazsanız, başarısızsınızdır." dedi.

Afganistan'a yönelik bir itirafta daha bulunan Lute, "Amerikan kuruluşlarının elindeki, Afgan Merkez Bankası’na ait 7 milyar dolar civarındaki banka aktifleri donduruldu. ABD geçen yıl tarafsız bir mekanizma kurmak için çok çalıştı. Bu paranın, en azından bir kısmının Afgan ekonomisine şu anda neredeyse cansız ve hatta ölü olan ekonomiyi canlandırmak için geri döndürülmesini sağlayacak bu mekanizmanın çalışması çok önemli. ABD için zorluk, bu kuruluşların bu paranın Taliban’a değil Afgan halkına dönmesini istemeleri. Şu an müzakere edilen mekanizmanın amacı bu." şeklinde konuştu.

'KARDEŞ KATLİNİ ENGELLEMEK İSTİYORUZ!'

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör bölgesine düzenleyeceği operasyona yönelik de konuşan Lute, "Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki operasyonlarındaki tehlike şu ki, Kuzey Suriye’de halen Amerikalılar var. Dolayısıyla, bedeli ne olursa olsun, müttefikler arasındaki bir kardeş katlini engellemek istiyoruz ve bu yüzden, bu çok hassas bir konu." dedi.

ABD'nin terör örgütü YPG'yi yüz üstü bırakmaması gerektiğini söyleyen Lute, "Bizimle birlikte savaştılar. Bizimle birlikte ciddi kayıplar verdiler. Onların yanında durmalıyız." açıklamasında bulundu.

'TÜRKİYE YAPTIRIMLARIN ETKİSİNİ ZAYIFLATIYOR'

Rusya'ya yaptırım meselesi için de Türkiye'nin ulusal bir karar alması gerektiğini ifade eden Lute, "Şunu belirteyim, Rusya’ya karşı yaptırımlarda istisnalar var ve Türkiye bir istisna. Fakat başka istisnalar da var. Bu istisnalar, yaptırımların genel etkisini zayıflatıyor, çünkü bu durum, Rusya’ya bir ihracat kapısı açıyor ve onlar da karşılığında savaşı körüklüyor. Dolayısıyla, Türkiye savaşın diğer taraflarında inanılmaz faydalı – örneğin Tahıl Anlaşması veya Ukrayna’ya değerli silahlar sağlaması ve dahası – bir müttefikken, bu durum Türkiye’nin en az fayda sağladığı alan." dedi.

'11 EYLÜL NEYSE RUS SALDIRISI DA O'

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı savaşa ilişkin 'Tarihsel bir dönüm noktası' ifadesini kullanan Lute, "Hayatım boyunca, profesyonel yaşamımda, böyle üç tarihsel an yaşadım. 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasından iki yıl sonra Sovyetler Birliği dağıldı. 11 Eylül 2001’in sonuçlarını halen yaşıyoruz. Elbette ki, Amerika’ya dair bir tarihsel an olarak 11 Eylül, dünyayı sonrasındaki en az 20 yıl boyunca dramatik bir şekilde değiştirdi. 24 Şubat 2022’nin da bunlarla eşit derecede jeostratejik bir dönüm noktası olarak sayılabileceğini düşünüyorum." diyerek sözlerini sonlandırdı.

ETİKETLER
#abd #ypg