Gündem
01 Şub 2011 22:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:00

ABDİ İPEKÇİ, ÖLDÜRÜLÜŞÜNÜN 32.YILINDA MEZARI BAŞINDA ANILDI

Milliyet gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi'nin karanlık bir suikasta kurban gidişinin 32. yılı doldu

Abdi İpekçi, öldürülmesinin 32. yılında mezarının başından anıldı. Anmaya içinde tanınmış isimler ve yakınlarını kaybeden ailelerin de bulunduğu 50 kadar kişi katıldı. Aileler adına konuşan Meryem Göktepe Türkmen, " Ortak paydamız olan acımız ve adalet arayışımızla birleştik. Bizim acımızın zamanaşımı yok. Adaletin de olmamalı." diye konuştu.

Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeniyken 1 Şubat 1979'da silahlı saldırıya uğraması sonucu hayatını kaybeden Abdi İpekçi'nin Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki anmasına içinde tanınmış isimler ve suikast sonucu yaşamlarını kaybetmiş aydınların ailelerinin de bulunduğu 50 kadar kişi katıldı.
Anmaya katılanlar arasında Abdi İpekçi'nin eşi Sibel İpekçi, kızı Nükhet İpekçi, yakınlarını kaybetmiş aile üyelerinden Hrant Dink'in oğlu Arat Dink, Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler Soydan, Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe Türkmen, ayrıca İpekçi'nin arkadaşı iş adamı Selahattin Beyazıt, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sargül ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) başkanı Süleyman Çelebi de vardı.

Bianet'ten Elif Gençkal'ın haberine göre babasının pek çok ailesi olduğunu belirterek Milliyet, Galatasaray Lisesi ailesi ve bir yıldan fazla süre önce oluşturulan Toplumsal Bellek Platformu'ndan "bize destek olan can dostlarımız" diye bahseden Nükhet İpekçi şöyle konuştu:

"Acılamız bir yana 30 yıldan daha fazla bir süre deyince akıl almazlığımız artıyor. Burada artanlarımız oluyor. 1979'da doğmamış çocuklar büyüyor,  buraya geliyorlar. Eksilenlerimiz oluyor, ilk yıldan beri dualarıyla bize güç veren Yahya Eskişehirli hocamızı kaybettik, rahmetle anıyoruz." diye konuştu.

"Ortak paydamız acımız ve adalet arayışımız"
1996'da gözaltında bulunduğu karakolda polislerce dövülerek öldürülen Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe Türkmen Toplumsal Bellek Platformu adına basın açıklamasını okudu.

Göktepe, Toplumsal Bellek Platformu üyeleri olarak büyümesini hiç istemedikleri geniş bir aile olduklarını ifade ederek "Ortak paydamız olan acımız ve adalet arayışımızla birleştik. Bizim acımızın zamanaşımı yok. Adaletin de olmamalı. Çünkü artık bu tür cinayetlerin her birinin insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına girmesi gerektiğini biliyoruz. Uygulamaya geçilmesi için, gerekli düzenlemelerin biran önce yapılmasını bekliyoruz." dedi.

Göktepe, 32 yıl önce öldürülen İpekçi'nin bıraktığı boşluğun kederin her zaman hissedileceğini, ancak yas tutmak için değil, daha fazla kan akmaması için bir araya gelindiğini ifade etti ve şöyle dedi:

"Adaletin sağlanmasını istiyoruz ve herkesi bu adalet üretimine ortak olmaya çağırıyoruz. Sesimizin sesinizle büyümesini bekliyoruz. Bir yakınınız kaybetmeden, adalet adına yükselteceğiniz ses, bizimkinden çok daha kıymetli olacak."

Platformun basın duyurusu Sabahattin Ali ailesi, Orhan Yavuz ailesi, Doğan Öz ailesi, Necdet Bulut ailesi, Abdi İpekçi ailesi, Akın Özdemir ailesi, Cevat Yurdakul ailesi, Cavit Orhan Tütengil ailesi, Ümit Kaftancıoğlu ailesi, Sevinç Özgüner ailesi, İlhan Erdost ailesi, Zeki Tekiner ailesi, Çetin Emeç ailesi, Turan Dursun ailesi, Muammer Aksoy ailesi, Bahriye Üçok ailesi, Musa Anter ailesi, Uğur Mumcu ailesi, Nesimi Çimen ailesi, Metin Altıok ailesi, Behçet Aysan ailesi, Yusuf Ekinci ailesi, Onat Kutlar ailesi, Yasemin Cebenoyan ailesi, Hasan Ocak ailesi, Metin Göktepe ailesi, Necip Hablemitoğlu ailesi ve Hrant Dink ailesi adına okundu

ETİKETLER
#abdi ipekçi