Dünya
14 Kas 2023 11:18 Son Güncelleme: 14 Kas 2023 11:37

ABD'den Yunanistan'a soğuk duş! Atina 'KKTC' cevabıyla çalkalanıyor!

Yunan muhabirin sorduğu Kıbrıs sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel'in verdiği yanıt, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni ayağa kaldırdı.

Yunan muhabir Michael Ignatiou, Patel'e "Son günlerde İsrail'in Gazze'yi işgaline karşı olduğunuzu söylediniz. Halihazırda Ukrayna'nın Ruslar tarafından işgal edilmesine karşı olduğunuzu söylüyorsunuz. Bence bunu söylemekte çok haklısınız. Ancak, dünyadaki tüm işgallere karşı olduğunuzu da söyleyebilir miyiz? Örneğin, Kıbrıs'ın müttefikiniz Türkiye tarafından işgaline karşı olduğunuzu söyleyebilir misiniz?" sorusunu yöneltti.

Patel ise "Her durum farklıdır ve dünyadaki her durum için bu şekilde aynı yorumu yapmam doğru olmaz." yanıtını verdi.

Patel'in bu sözleri, Yunan ve Rum basınında geniş yankı buldu.

Hellas Journal, konuyla ilişkin yaptığı haberde "Muhabirimiz en azından ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kıbrıs'taki Türk işgaline ilişkin eski tutumundan bahsedileceğini umuyordu. Ancak, Patel eşi benzeri görülmemiş gafına devam etti." dedi.

ABD VE İNGİLTERE’DEN KKTC’YE YAKIN MARKAJ

ABD Kongre üyesi ve eski Ulusal Cumhuriyet Kongre Komitesi Başkanı Pete Sessions, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ağustos ayında ziyaret etmişti.

İlk kez bir ABD'li siyasetçi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden geçmek yerine Ercan Havalimanı’nda inerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne doğrudan gelmiş, bu durum ise tarihi bir ziyaret olarak kayıtlara geçmişti.

Teksas Senatörü Sessions, burada Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası yönetimiyle bir araya gelmişti.

İngiliz Milletvekili Sammy Wilson da İngiliz siyaset dergisi Politicshome’da bir yazı kaleme alarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünya tarafından tanınmasına destek vermişti.

Kıbrıs’ın da ‘Hayırlı Cuma Anlaşması’na ihtiyacı var” başlıklı bir yazı yazan Wilson, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir devlet olarak kabul edilememesi için hiçbir neden yok” demişti.