Dünya
26 Nis 2022 08:12 Son Güncelleme: 26 Nis 2022 08:13

ABD’den sabaha karşı Osman Kavala açıklaması! ‘Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz…’

Washington’dan yapılan açıklamada Gezi Davası’nda çıkan kararların derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, iş insanı Osman Kavala'ya verilen hapis cezası kararının "derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı" yarattığını belirterek serbest bırakılmasını istedi.

Mahkeme, dün Gezi Parkı davasında dört buçuk yıldır tutuklu yargılanan iş insanı ve aktivist Osman Kavala'yı hükümeti ortadan kaldırmaya çalıştığı gerekçesiyle ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme ayrıca daha önce aynı iddialardan beraat etmiş olan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin de hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım suçundan 18'er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına karar verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "(Kavala'nın) adil olmayan bir şekilde suçlu bulunması insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle uyumlu değildir. Osman Kavala ile keyfi olarak hapis cezasına çarptırılan diğerlerini serbest bırakması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uyması Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz" denildi.