Polemik & Kulis
12 Ağu 2021 07:57 Son Güncelleme: 12 Ağu 2021 08:11

ABD’den onay çıktı! ‘IMF Türkiye’ye dolar yolluyor’ iddiası

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dolar kurundaki yükselişi önlemek için uygulamaya koyduğu planla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın A Haber ekranlarında “Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz yok. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Düşük faiz düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Ağustos’ta düşük enflasyona geçeceğiz” şeklindeki söyleminin ardından dolar kuru biranda yükselişe geçip geçtiğimiz haftayı 8.63 TL seviyesinde kapatmıştı.

Birçok ekonomist Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalarıyla TÜİK’in açıklayacağı verilerle Merkez Bankası’na bir faiz indirim ortamı sağlayacağı düşünülürken ilk atak TÜİK’ten geldi. 2021 yılı Haziran dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklayan TÜİK işsizlikte geçen aya göre 823 bin kişilik bir azalma olduğunu açıkladı. Açıklanan tabloda 600 bin kişilik istihdam oluşturulmasına rağmen işsizlikte 823 bin kişi azalma gösterilmesi ekonomist Evren Devrim Zelyut’un dikkatinden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla TÜİK’in harekete geçtiğini ifade eden Zelyut, enflasyon oranlarında da kağıt üzerinde bir düşüş gösterileceğini açıkladı.

Zelyut’un açıklamalarına göre gerçekleri yansıtmayan enflasyon oranıyla faiz oranlarının düşürüleceğine kesin gözüyle bakılırken dolar kurunun yükselişine çare arandığı iddia edildi. Berat Albayrak döneminde de benzer bir faiz indirimi gerçekleştirildiğini ifade eden Zelyut o dönemde Merkez Bankası’nın kasasında dolara müdahale edecek kadar rezerv olduğu bu paranın şu an için kasada böyle bir para bulunmadığı ifade etti.

ABD IMF’YE ONAY VERDİ! TÜRKİYE’YE DOLAR GELİYOR

Düşürülen enflasyon karşısında dolar kurunun yükselişine, ABD’nin onayıyla IMF’den gelecek dolarla müdahale edileceğini duyuran Zelyut, AK Parti’nin dolar planını şu sözlerle anlattı:

“IMF’de ABD’nin onay vermediği hiçbir karar geçmez. Bakın geçtiğimiz Nisan ayında IMF’nin salgın dolayısıyla İran ve Çin’e yapılması düşünülen yardımları ABD veto etti. ABD ve Türkiye arasında yapılan anlaşmayla 23 Ağustos’ta IMF’den Türkiye’ye 6.4 milyar dolarlık özel çekim hakkı verildi. IMF kafasına göre hareket edemez. IMF’de oy hakkının yüzde 16.52’si Amerika’da. Dolayısıyla ABD’nin onayıyla bu iş oldu.”