Sağlık
24 Ağu 2021 00:51 Son Güncelleme: 24 Ağu 2021 00:53

ABD'den kritik Pfizer/BioNTech kararı

ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech’in Covid-19'a karşı geliştirdiği aşıya tam onay verdiğini açıkladı.

ABD ilaç firması Pfizer ile Alman ortağı BioNTech, "acil kullanım onayı verilen" Covid-19 aşısının 16 yaş ve üzerine uygulanmak üzere tam onayı için mayıs ayında FDA'ya başvuruda bulunmuştu.

 Söz konusu aşı, ABD’de 11 Aralık 2020'de acil kullanım onayı aldı. Bugün yapılan açıklamanın ardından Pfizer-BioNTech aşısı dünyada koronavirüse karşı "tam onaylanan ilk aşı" oldu.

 ​​​​​​​FDA'dan yapılan açıklamada, bugüne kadar ABD'de 200 milyon dozdan fazla Pfizer-BioNTech aşısının kullanıldığı, aşının tam onay almasının ülke genelinde yürütülen kampanyalara halkın daha fazla güven duymasına vesile olacağı kaydedildi.

 Aşı, 12-15 yaş arası çocuklarda bu yaş grubunun verileri tamamlanıp FDA tarafından tekrar incelenene kadar acil kullanım onayı ile uygulanmaya devam edilecek. Pentagon ağustos ayı başlarında Pfizer-Biontech aşısının tam onayının tamamlanması ile birlikte 1.3 milyon aktif personeli için aşının zorunlu tutulacağını açıklamıştı.

 Pentagon haricinde bazı üniversite ve hastanelerin; Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco kentinin de aşıyı zorunlu kılması bekleniyor.