Gündem
22 Eki 2013 10:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:42

ABD'DEN 'KOÇ' GİBİ DESTEK; FINANCAL TIMES'TAN ÇARPICI ANALİZ!

AK Parti hükümeti ile KOÇ grubu arasında yaşanan gerginlik konusunda Financial Times'tan çarpıcı uyarılar geldi.

Financial Times gazetesi bugün Daniel Dombey imzalı Türkiye değerlendirmesinde"Büyüyen pazarlar: Güneş hala parlarken" başlıklı analizinde, gelişmekte olan ülkelerden sadece bir kaçının, bu patlama yıllarını kritik yapısal reformlar çıkarmak üzere kullandığını savunuyor. Analizde Şili ve Polonya reformcu ülkeler olarak değerlendirilirken Hindistan ve Endonezya gecikenler, Türkiye ise aykırı kategorisine alındı.

Analizde yer alan, “Erdoğan hükümeti Türkiye'nin en büyük şirketi Koç Holding'le çatıştı; iş dünyası liderleri de gergin havanın doğrudan dış yatırımları kaçırabileceği yolunda, gizli şekilde uyarıyor” ifadeleri dikkat çekti.

Haberde Koç Holding ile yaşanan gerginlik konusunda uyarıların ardından AK Parti hükümetine yönelik övgüler de dikkat çekti. Türkiye ekonomisine yönelik şu analizler de makalede dikkat çeken bir diğer ayrıntıydı: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, on yıldır ülkeye egemen. Erdoğan'ın keskin irade gücü, önceden ordu gölgesinde olan ülkede demokrasinin üstünlüğünü getirdi. Ekonomi de dönüşümden geçti. 1990'ların sonlarında enflasyon yüzde 90'ı aşmıştı; şimdi ise tek haneli rakamlarda. 2002'de vergi gelirlerinin yüzde 86'sı faiz ödemelerine giderken şimdi bu oran yüzde 16.

Erdoğan KOÇ savaşında bugüne kadar neler yaşandı:

İPTAL VE İNCELEMELER PEŞPEŞE

Koç  Grubu'nun 15 yıldır işlettiği Kalamış Yat Limanı, özelleştirme kapsamına alındı.

Yat limanının özelleştirilmesiyle birlikte büyük darbe yiyen Koç Grubu, daha önce de darbe üstüne darbe yemişti. Kazandığı köprü ve otoyol ihalesi ile savaş gemisi ihaleleri iptal edilen Koç'un bazı şirketlerine de inceleme başlatılmıştı.

İLK DARBE KÖPRÜ VE OTOYOL İHALESİNDEN

Koç Grubu'nun Ülker ile birlikte 5.7 milyar dolarlık köprü ve otoyol ihalesi bahar aylarında iptal edilmişti. Başbakan Erdoğan, 5.7 milar dolarlık rakamın düşük olduğunu belirtmiş ve Özelleştirme Yüksek Kurulu da yaptığı inceleme sonunda ihalenin iptaline karar vermişti.

İKİNCİ DARBE SAVAŞ GEMİSİ İHALESİNDEN

Koç Grubu bundan önceki darbesini 1.1 milyar Euro’luk MİLGEM savaş gemisi ihalesinde yemişti. İhaleye çağrılmayan şirketlerin şikâyeti nedeniyle yürütülen soruşturmada kamu zararı oluşacağı tespiti üzerine RMK Marine’nin kazandığı ihale Başbakanlık tarafından iptal edilmişti.

KOÇ'A AİT TÜPRAŞ VE AYGAZA DA İNCELEME BAŞLATILMIŞTI

Gezi ayaklanması sırasında eylemcilere açılan Divan Otel ile adı sık sık medyada yer alan Koç'a ait TÜPRAŞ ve Aygaz gibi şirketlerde de Maliye incelemesi başlatılmıştı.