Dünya
08 Oca 2022 08:23 Son Güncelleme: 08 Oca 2022 08:33

ABD’den Kazakistan’a uyarı: ‘Ruslar bir kez evinize girdi mi…’

Kazakistan'da sarsıcı görüntülere sahne olan protestolar ve çatışmalar devam ederken ABD'den Kazakistan'a Rusya ile ilgili bir uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kazakistan’ı Rusya konusunda uyararak, “Ruslar bir kez evinize girdi mi, onları evinizden çıkarmak çok zordur” ifadelerini kullandı.

Kazakistan’da sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapılmasıyla patlak veren protestolar 2 Ocak’tan bu yana devam ederken, üyeleri arasında Rusya’nın da bulunduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Kazakistan’a barış gücü göndermeyi kabul etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalarla Kazakistan'ı Rusya konusunda uyardı.

"DIŞ YARDIMA İHTİYAÇ DUYDUKLARI AÇIK DEĞİL"

Blinken konuşmasında "Bana göre Kazak makamları ve hükümeti protestolarla uygun bir şekilde başa çıkma, bunu yasa ve düzeni korurken protestocuların haklarına saygı duyacak şekilde yapma kapasitesine sahipler, bu yüzden neden herhangi bir dış yardıma ihtiyaç duydukları açık değil” ifadelerini kullandı.

"RUSLAR BİR KEZ EVİNİZE GİRDİ Mİ..."

Kazakistan’ı ülkedeki huzursuzluğu bastırmak için asker davet etmesinin ardından Rus etkisini azaltmanın zor olacağını belirten Blinken, "Yakın tarihten bir ders, Ruslar bir kez evinize girdi mi, onları evinizden çıkarmanın bazen çok zor olduğudur" dedi.