Gündem
17 Ara 2014 16:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:59

ABD'den 14 Aralıkla ilgili yeni açıklama: Kaygı duyuyoruz!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, operasyona ilişkin yaptığı bir değerlendirmede, Türkiye’de olan bitenlerden kaygı duyduklarını belirterek, ‘‘Basın özgürlüğü hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir’’ dedi.

Psaki, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin öteki ülkeler ile olan ilişkileri ve ABD’nin başka ülkelerde yaşananlara bakışına ilişkin bir dizi soruyu yanıtladı.

Jen Psaki, Turkiye’de, hükümetin ‘‘paralel yapı’’ olarak adlandırdığı Gülen Cemaati’ne karşı başlattığı girişime ilişkin bir soruyu, ‘‘Muhalif bir fikir ortaya koymak komplo yada ihanetle eşdeğer şeyler değildir’’ yanıtını verdi.

Türkiye’de yaşanan uygulamalardan kaygı duyduklarını dile getiren Psaki, ‘‘Gazeteciler ve medya temsilcilerinin, hükümete karşı eleştirel yaklaşımda bulunan medya kuruluşlarının ofislerine yapılan polis baskınları ve ardından yapılan göz altılardan kaygı duymaktayız. Basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve yargılama süreci sağlıklı demokrasiler için önemli ögelerdir. Bunların yerleri Türk anayasasında da bellidir. Basın özgürlüğü, hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir. Karşı fikir ortaya koymak ihanet etmek yada komplo kurmak ile eşdeğer değildir. NATO müttefiki ve dost bir ülke olarak, Türk yetkililere demokratik kurumları sürdürmesi çağrısında bulunuyoruz’’ dedi.

Psaki Çarşı grubunun yargılanması konusunda bir soruya verdiği yanıtta da, Türkiye’de genel anlamda adalete etkili bir biçimde ulaşabilme konusunda kaygı taşıdıklarını belirterek, ABD’nin her yerde barışçıl eylem ve örgütlenme hakkını desteklediğini belirtti. (DHA)