Ekonomi
14 Eyl 2023 14:52 Son Güncelleme: 14 Eyl 2023 14:52

ABD’de enflasyon nedeniyle acil durum ilan etti!

Georgia Valisi Brian Kemp, Washington DC'den gelen politikaları suçlayarak yüksek enflasyona tepki olarak acil durum ilan etti. Karar dün ABD'de enflasyon açıklanmadan önce alındı ancak veri ile birlikte artışın hızlandığı görülünce daha geniş yankı buldu.

Georgia Valisi Brian Kemp'in Ofisi, Georgia'nın motor ve lokomotif yakıtına uygulanan tüketim vergisini geçici olarak askıya aldığını söyledi. Hamle ABD'de enflasyon açıklanmadan önce geldi.

Kemp basın açıklamasında, "Federal harcamalardan yerli enerji üretimini engelleyen politikalara kadar, Bidenomiklerin yaptığı tek şey orta sınıfın cebinden daha fazla para çıkarmak oldu. Yüksek fiyatlar aile bütçelerini etkilemeye devam ederken, çalışkan Gürcüler gerçek bir rahatlamayı hak ediyor ve bu yüzden bugün bunu doğrudan pompada onlara iletmek için bir idari emir imzaladım" dedi.

Kemp, yönetiminin "Eyalet sakinlerinin bu başkanın, onun yönetiminin ve Kongre'deki müttefiklerinin neden olduğu ekonomik dalgalanmaları atlatmasına yardımcı olmak için" Georgia Genel Kurulu ile birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

Kemp'in idari emri Çarşamba gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek ve 12 Ekim'e kadar sürecek.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre tüketici fiyatları Temmuz ayında bir yıl öncesine göre yüzde 3,2; Ağustos ayında (Vali Kemp'in kararından sonra açıklandı) 3,7 arttı.

Vali, olağanüstü hal kapsamında Georgia sakinlerinin "galon benzin başına 31,2 sent ve dizel yakıtın galonu başına 35 sent" tasarruf edeceğini söyledi.

Mart 2022'de Kemp, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından devletin gaz vergisini askıya alan bir yasayı imzaladı ve bu durum ülke genelinde gaz fiyatlarında artışa yol açmıştı.

Kemp bu son açıklamasında, bu 10 aylık askıya alma süresi boyunca Gürcülerin benzin pompasında 1,7 milyar dolar tasarruf ettiğini söyledi.