Gündem
26 Mayıs 2014 11:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:12

ABD medyası: Soma unutulacak mı?

İstanbul'da yapılan mitingi izleyen Amerika'nın Sesi, mitinge katılım az olunca "Soma Unutulacak mı?" sorusunu gündeme getirdi.

Soma maden faciasının ardından Türkiye genelinde devam eden protestolardan biri de İstanbul'da yapılırken gösteride katılımın beklenenin altında olması, ABD medyasında "Soma Unutulacak mı?" gibi sorulara yol açtı.

Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan "İşçi Cinayetlerine Taşeron Köleliğe Hayır" mitingini izleyen Amerika'nın Sesi (VOA), miting alanının en kalabalık olduğu anda dahi toplam katılımcı sayısının 5-6 binden fazla olmadığını anlatırken "301 maden işçisinin Soma'daki faciada ölümünün üzerinden iki hafta geçmeden üstelik de DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'nin çağrısıyla düzenlenen bir miting neden bu kadar yetersiz bir kitle topladı" diyor.

Kendisi de protesto eyleminde olan bir siyaset bilimcisinin alandaki birçok insanda da şaşkınlık yaratan durumun nedenlerini "Sendikalar bırakın toplumsal mobilizasyon yaratmayı kendi kitlelerini bile alanlara taşıyamıyor, polis şiddeti yurttaşların korkutuyor, 30 Mart seçim sonuçları toplumsal muhalefette bir hayal kırıklığı yarattı" sözleriyle özetlediğini kaydeden VOA, aynı uzmanın "Erdoğan karşıtlığı üzerinden yapılan muhalefet Erdoğan'ı güçlendiriyor" görüşünü de yansıtıyor.

Bu arada, VOA, bir iş güvenliği uzmanının Türkiye'de Soma faciasına kadar 2014'teki iş kazalarında 400 işçi öldüğüne ancak bu ölümlerin kitlesel olmadığı için üzerinde durulmadığına dikkat çektiğini belirtirken aynı uzmanın "Soma olana dek tek bir kitle eylemi olmadı. Aileler yalnız bırakıldı. Tüm sorunlar halının altına süpürüldü. Artık iş cinayetlerini ortadan kaldırmak için güçlü bir mücadele verilmeli" eleştirilerine de yer veriyor.
ETİKETLER
#Türkiye #abd #facia #Soma