Dünya
25 Eyl 2019 16:09 Son Güncelleme: 25 Eyl 2019 16:11

ABD Hava Kuvvetleri 'hacker' arıyor

ABD Hava Kuvvetleri, sistemlerinde açık bulan hackerlara ciddi para ödülleri vermeyi planlıyor

ABD Hava Kuvvetleri, dünya yörüngesinde yer alan ABD uydularındaki güvenlik açıklarını belirlemek için yarışma düzenliyor. Yörüngedeki uydunun kontrolünü ele geçirip geçiremeyeceklerinin kontrol edileceği yarışmada hackerlardan uydu kamerasını aya çevirmeleri istenecek. 

Airporthaber'in aktardığına göre, birçok şirketin, güvenlik açıklarını keşfedebilmek için hackerlerden destek aldığı biliniyor. Ancak, bağımsız araştırmacıların sistemlerini test etmesini isteyen sadece şirketler değil. ABD Hava Kuvvetleri’nin dünya yörüngesinde yer alan uydularındaki güvenlik açıklarını bulmaları için beyaz şapkalı hackerler ile yarışma düzenleyeceğini belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, özel şirketlerin yanı sıra artık devletlerin de idari ve askeri alanlardaki sistemleri için hack yarışmaları düzenlemeye başladığını belirtti. 

ABD Hava Kuvvetleri’nin son girişimi, devletlerin de bu tarz yarışmalara sıcak bakmaya başladığını gösterdi. Yörüngedeki uydunun kontrolünü ele geçirip geçiremeyeceklerinin kontrol edileceği yarışmada hackerlerden uydu kamerasını aya çevirmeleri istenecek. Bir grup askeri olmayan araştırmacının Las Vegas'ta düzenlenen DEF-CON hack konferansında F-15 savaş uçağı sistemindeki ciddi güvenlik açıklarını ortaya çıkarmasının çok ilgi topladığını hatırlatan Barbaros Akkoyunlu, ABD Hava Kuvvetleri’nin yörüngedeki uyduları için de yarışma düzenlemesinin bir kırılma noktası olacağına dikkat çekti. 

Gerçekleştirdiği yarışmalar yoluyla hükümet sistemlerinde 5000'den fazla güvenlik açığı keşfeden ABD, bu tarz girişimlerin hem güvenlik açığı araştırmacıları hem de ABD Savunma Bakanlığı için bir kazan-kazan olduğuna inanıyor. Keşfedilen güvenlik açıklıkları karşılığında ABD Hava Kuvvetleri, bağımsız hackerlere ciddi para ödülleri vermeyi planlıyor.