Gündem
29 Kas 2010 22:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI HİLLARY CLİNTON'A CANLI YAYINDA ŞOK SORU!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Clinton, Wikileaks belgeleriyle ilgili açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'li mevkidaşı Hillary Clinton'ın, WikiLeaks'in yayımladığı belgeler nedeniyle Türkiye'den, hükümetten ve adı geçtiği için kendisinden özür dilediğini açıkladı.

Clinton'un açıklamalarında sızan belgelerin içeriğinden ziyade, belgeleri sızdıranlara işaret etti. Clinton'un açıklamaları sonrası bir gazetecinin sorusu ABD Dışişleri Bakanı'nı şoke etti.

Gazetecinin "Bu ifşaatlardan sonra meslektaşlarınızla görüşürken utanmayacak mısınız?" sorusu üzerine;

'Pekçok meslektaşımla görüşme fırsatım olacak ilerleyen günlerde. Bazılarıyla zaten şimdiden görüşmeler başladı. Tabii ki bu bir kaygı yereten mesele. Biz kimsenin bu sızan belgelerden etkilenmesini, niyetlerimizden şüphe edilmesini istemeyiz. Önümüzde küresel bir takım zorluklar var. Bizler her fırsatı değerlendirmeye, dostlarımızla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz.'dedi.

İşte Clinton'un açıklamalarının satır başları:

ABD bilgisayarlarından yasa dışı yollardan elde edilen bilgilerle ilgili Ahmet Davutoğlu ile üretken bir görüşme yaptık. Güvenliğimizi tehlikeye atıyor. İnsanların hayatını tehlikeye atıyor. Diğer ülkelerle çözmeye çalıştığımız sorunlara engel oluyorlar. Obama yönetiminin bu kadar çok çalışarak oluşturduğu ortaklıklar bu zorlukları da ortadan kaldıracaktır.

Hiç bir şekilde bu konular hakkında yorum yapmayacağım. Bunlar mevkidaşlar arasında yapılan mesajlaşmalardır. Bu mesajlar dış politikamızı belirlemiyor.

Belgeleri çalmış insanlara yönelik çalışma yapıyoruz. Ve güvenlik alanında bu olayların yaşanmaması için geniş bir çalışma başlatıyoruz.

Bu saldırı sadece ABD'ye yönelik bir saldırı değil. Belgeleri çalanla ilgili çok ciddi adımlar atıyoruz.

Yapılan iş hiç de cesur bir iş değil. Diplomatlar kendilerinden beklenen çalışmaları yapıyorlar. bütün ülkeler dürüst bir diyalog sürdürmeli.

Tüm bunlar kamunun güvenliği için bu adımları atıyoruz. Bu belgelerin ifşası hiç bir kamusal amaca hizmet etmiyor.

Çeşitli ortaklarımızla yürüttüğümüz çalışmalarla bu sorunun üstesinden gelebilecek düzeydeyiz.

Gazeteci sorusu: Bu ifşaatlardan sonra meslektaşlarınızla görüşürken utanmayacak mısınız?

Clinton: Pekçok meslektaşımla görüşme fırsatım olacak ilerleyen günlerde. Bazılarıyla zaten şimdiden görüşmeler başladı. Tabii ki bu bir kaygı yereten mesele. Biz kimsenin bu sızan belgelerden etkilenmesini, niyetlerimizden şüphe edilmesini istemeyiz. Önümüzde küresel bir takım zorluklar var. Bizler her fırsatı değerlendirmeye, dostlarımızla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz.