Gündem
12 Mayıs 2015 08:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:32

ABD Bin Ladin haberlerini yalanladı!

ABD yönetimi, terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği iddiasına cevap verdi.

ABD yönetimince , Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh’in, terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi konusunda ABD'nin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Haberin yanlışlarla dolu ve tamamen yalan olduğunu gözlemleyen sadece Obama yönetimi de değil. CIA’in eski Başkan Yardımcısı Mike Morell da haberdeki her cümlenin yanlış olduğunu söyledi" diye konuştu.

CNN’in analistlerinden Peter Bergen’in ifadelerine atıfta bulunan Earnest, “Bergen, ‘Haber 10 bin kelime uzunluğunda ama okuduğuma göre haberde doğru olan yeni değil, yeni olanlar da doğru değil’ dedi. Bu, haber hakkında neden burada kimsenin ciddi kaygısı olmadığını çok güzel tanımlıyor bence" ifadesini kullandı.

"Bu haber büyük oranda uydurma"

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren da haberde "çok ciddi yanlışlar" bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bunun tek taraflı bir eylem olduğuna ve ülkemizdeki tüm kanunlara uygun olarak yapıldığına dair hiçbir şüphe yok. Operasyonlara dair kamuoyuna açık kayıtlar ortada. Obama, operasyonunun tamamlanmasını takiben 24 saat içinde bunu duyurdu. Başkan Obama’nın söylediğinin ötesinde bir şey yok. Bu haber büyük oranda uydurma”. 

Hersh, London Review of Books’un internet sitesinde yayımlanan makalesinde, Bin Ladin’in 2011 yılında öldürüldüğü sırada firari olmadığını, 2006 yılından beri Pakistan istihbarat servisi tarafından esir tutulduğunu yazmış, Pakistan istihbaratından bir yetkilinin 25 milyon dolar karşılığında Bin Ladin’in yerini ABD istihbaratıyla paylaştığını öne sürmüştü.

Hersh makalesinde, “Beyaz Saray halen görevin tamamen Amerika’ya ait bir olay olduğunu ve Pakistan ordusunun üst düzey generallerinin ve İstihbarat Servisleri Ajansı’nın (ISI) operasyona ilişkin önceden bilgilendirilmediğini belirtmeye devam ediyor” ifadesini kullanırken, Bin Ladin’in “çatışma sırasında öldürüldüğü” bilgisinin de doğru olmadığını savunmuştu.