Dünya
22 Şub 2022 22:47 Son Güncelleme: 23 Şub 2022 00:54

ABD Başkanı Joe Biden'dan kritik Rusya ve Ukrayna açıklaması! "Rus halkına tiyatro uygulandı"

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve Ukrayna gerilim sonrası bölgedeki son durumu ve Rusya'ya karşı atılacak adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ulusa sesleniş konuşmasında Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetlerini tanıdığını duyurmasının ardından çok sayıda ülkeden tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden da Rusya'ya karşı atılacak adımlar ve bölgedeki durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Biden açıklamasında Rusya'ya uygulanacak yaptırımlardan da bahsederek, "İki büyük finans kurumuna yaptırım uyguluyoruz. Rusya'nın kamu finanslarını Batı'dan ayırmış oluyoruz. Önümüzdeki günlerde Rusya'nın üst düzey yönetimine yaptırımlarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

"BU HAKKI KENDİSİNE KİMİN VERDİĞİNİ ZANNEDİYOR?"

"Dün Putin Ukrayna'nın bazı bölgelerini bağımız ülkeler olarak tanıdı. Bu bölgelere askerlerinin girmesi emrini verdi. Putin bu hakkı kendisine kimin verdiğini zannediyor? Putin uluslararası hukuku ihlal etmektedir.

"BATI İLE FİNANSMANLARINI AYIRIYORUZ"

Dünya çapında ortaya koyacağımız tepkileri konuştuk. Bugün ilk yaptırımları açıklıyorum. Yanlışlarından dolayı görecekleri yaptırımları açıklıyorum. İki büyük finans kurumuna yaptırım uyguluyoruz. Rusya'nın kamu finanslarını Batı'dan ayırmış oluyoruz. Önümüzdeki günlerde Rusya'nın üst düzey yönetimine yaptırımlarımız devam edecek.

"AVRUPA'DAKİ ASKERLERİMİZİN SAVUNMA AMAÇLI YERLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ EMRİNİ VERDİM"

Rusya yeni adımlarını düşünürken biz de bunu düşüneceğiz. ABD Ukrayna'ya destek vermeyi sürdürecek. Rusya Belarus'tan askerlerini çekmeyeceğini açıkladı. Ben de bu sebeple Avrupa'daki askerlerimizin savunma amaçlı yerlerinin değiştirilmesi emrini verdim.

"UKRAYNA'YA ASKERİ BİR SALDIRI DÜZENLEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Rusya ile savaşmak gibi bir niyetimiz yok. Rusya'nın daha da ileri gideceğini ve Ukrayna'ya askeri bir saldırı düzenleyeceğini düşünüyorum. Umarım yanılıyorumdur. Kiev'in de hedefler arasında olduğunu düşünüyorum.

"RUS HALKI İÇİN BİR TİYATRO UYGULANDI"

Geçen hafta Blinken'ın söylediği her şey gerçekleşti. Nedense hep de kameralar önünde Rus halkı için bir tiyatro uygulandı. Özgürlüğü korumanın bir bedeli olacaktır. Vereceğimiz yaptırımların Rus ekonomisini hedef almasını, kendi ekonomimizi etkilememesi için gerekli adımları atacağız.

"UKRAYNA'NIN VARLIK HAKKINA SALDIRDI"

Rus saldırganlığına karşı hem Ukrayna'yı hem de NATO'yu koruma kararlılığını gösterdik. Dün Putin'in tarihi çarpıtarak nasıl 100 yıl geriye giderek anlattığına şahit olduk. Ukrayna'nın varlık hakkına saldırdı. Bugün büyük demokrasiler olan NATO ülkelerini tehdit etti.

"BİRLİK HALİNDE KARAR VERMEYE HAZIRIZ"

Taleplerinin gerçekleştirmezse savaş tehdidinde bulundu. Burada saldırgan olanın Rusya olduğu açıktır. Günün sonunda biz sözlere değil davranışlara bakacağız. Biz birlik halinde karar vermeye hazırız. Umarım diplomasi devam edecektir."

ABD, AVRUPA'DA KONUŞLU BAZI KUVVETLERİNİ BALTIK ÜLKELERİNE KAYDIRIYOR

ABD Başkanı Joe Biden’ın Avrupa’daki bazı güçleri Baltık bölgesine kaydıracaklarını açıklamasının ardından Pentagon’dan bu açıklamayı detaylandıran bir bilgi notu geldi.

 Gazetecilere açıklama yapan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, “Hava ve kara kuvvetlerinden oluşan bu güçler, önümüzdeki günlerde ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Operasyon Alanı içinde NATO'nun kuzeydoğu ve güneydoğu kanatlarına hareket edecek ve bu hafta içinde yerlerine yerleşmesi bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

 Yetkili, bu kuvvetin detaylarına da değinerek, şu bilgileri paylaştı:

 “İtalya'dan Baltık bölgesine yaklaşık 800 kişilik bir piyade taburu görev gücü kaydırılacak. Almanya'dan NATO'nun doğu kanadındaki çeşitli operasyon noktalarına 8 adede kadar F-35 uçağı gönderilecek. Almanya'dan Baltık bölgesine 20 AH-64 helikopterinden oluşan bir hava taarruz taburu ve Yunanistan’dan 12 AH-64 helikopterinden oluşan hava taarruz görev gücü Polonya'ya hareket edecek. Bu ilave personel, NATO müttefiklerimize güvence vermek, NATO üye devletlerine karşı olası herhangi bir saldırganlığı caydırmak ve ev sahibi ülke güçlerini eğitmek için yeniden konumlandırılıyor.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıdıklarını açıklamıştı. Putin aynı zamanda Rus ordusunun da bu bölgelere konuşlanması talimatı vermişti. Putin’in bu açıklamasına karşılık Rusya’ya yönelik çeşitli yaptırımlar getiren Biden, ABD’nin Avrupa’da konuşlu bir kısım askerlerini de NATO’nun doğu kanadına kaydıracaklarını belirtmişti. Biden, bu gücün Rusya ile çatışmaya girme amacıyla kaydırılmayacağını ve sadece NATO müttefiklerine güvence vermek için gönderildiğini ifade etmişti.