Gündem
19 Tem 2023 00:17 Son Güncelleme: 19 Tem 2023 00:29

ABD askeri 3 ülkeyi birden karıştırdı! Dünyada manşet oldu

Güney Kore'de disiplin sorunları nedeniyle ABD'ye geri nakledilmeye hazırlanan Amerikalı asker, yürüyerek Kuzey Kore'ye geçti. Üç ülkenin karıştığı ilginç olayda ABD, askerin 'kasten ve kendi iradesiyle' sınırı geçtiğini bildirdi.

Güney Kore’den Kuzey Kore’ye geçerek gözaltına alınan ABD’li asker hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

'BİLEREK VE İZİNSİZ GEÇİŞ YAPTI'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığı'nın Savunma Bakanlığı ile temas halinde olduğunu belirterek, askerin "bilerek ve izinsiz olarak" Kuzey Kore'ye geçtiğini aktardı. Miller, konuyla ilgili Kuzey Kore ile temaslarının olmadığını sadece Güney Kore ile temas halinde olduklarının ifade etti.

İLTİCA MI ETTİ?

ABD’li askerin Kuzey Kore'ye sığınıp sığınmadığı sorusuna cevap veren Miller, "Az önce söylediğim gibi, tek söyleyeceğim şey onun kasten, kendi iradesiyle sınırı geçtiği açık" ifadelerini kullanarak, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

Birçok haber kaynağında adının Travis King olduğu belirtilen askerin, disiplin sorunları nedeniyle ABD'ye geri nakledilme sürecinde olduğu ve sınırı sivil olarak geçtiği aktarıldı.

GÖZALTINA ALINDI

Travis King, Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede bulunan Panmunjom köyüne düzenlenen bir tur sırasında Kuzey Kore'ye izinsiz giriş yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

BM'nin salı günü yaptığı açıklamaya göre Kore sınırını izinsiz geçtiği değerlendirilen asker, Kuzey Kore güçleri tarafından tutuklandı.

Güney Kore'de yayın yapan Dong-a Ilbo gazetesi, askeri kaynaklardan aldığı bilgiye dayandırdığı haberinden Kuzey Kore tarafından gözaltına alınan ABD vatandaşının, Travis King adlı ABD ordusunda aktif olarak görev yapan bir asker olduğunu duyurdu. Gazete daha sonra askerin adını sildi.