Politika
15 Haz 2017 17:46 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:32

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger Antalya'da

- Büyükelçi Berger:- "(Düzensiz göçmen) Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığının çabaları sayesinde bu rakam özellikle bu sene içerisinde oldukça düştü. Sahil Güvenliği bu konudaki çabalarını takdirle karşılıyoruz"

ANTALYA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Ege'den Yunan adalarına ulaşmaya çalışırken hayatın kaybeden düzensiz göçmenler bulunduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığının çabaları sayesinde bu rakam özellikle bu sene içerisinde oldukça düştü. Sahil Güvenliğin bu konudaki çabalarını takdirle karşılıyoruz." dedi.

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Antalya'ya gelen Berger, Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Berger, Uluslararası Göç Örgütünün daveti üzerine geldiklerini ve Sahil Güvenlik Komutanlığına iki bot teslim ettiklerini belirterek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile de turizm alanındaki projeleri görüşeceklerini söyledi.

Antalya turistik açıdan çok önemli bir bölge olduğu için özellikle bu konuya AB olarak yatırım yaptıklarının altını çizen Berger, "Umarız ki Antalya'daki turizm eski günlerine döner, toparlanır ve iyileşir." diye konuştu.

Berger, bir gazetecinin, Avrupa ve Almanya'dan gelen turist sayısında azalma olduğunu belirtmesi üzerine, "Turizmin biraz azalması genel anlamda güvenlikle ilgili durum. Bu durum düzeldiği andan itibaren ki zaten bu durum şimdiden düzelmeye başladı, İnsanlar bu mükemmel şehre gelmeye devam edeceklerdir." ifadesini kullandı.

Antalya'nın güvenli olduğunu anlatan Berger, kentin turizm anlamında çekici olduğunu, turistlerin de artarak gelmeye devam edeceğini vurguladı. Düzensiz göçmenlerle ilgili çalışmalara değinen Büyükelçi Berger, şöyle konuştu:

"Aslında geçen seneki Türkiye-AB anlaşmasının konusu sadece düzensiz göçmenle mücadele değil, aynı zamanda hayat kurtarmaktır. Bizim de çabalarımız hayat kurtarmak. Ege'de maalesef birçok insan Yunan adalarına ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. Ama Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığının çabaları sayesinde bu rakam özellikle bu sene içerisinde oldukça düştü. Yine bir kişinin hayatı bile çok fazla bir kayıp, rakam birazcık da olsa düştü. Sahil Güvenliğin bu konudaki çabalarını takdirle karşılıyoruz."

- "Düzensiz göçmenlerle mücadelede ediyoruz"

Vali Karaloğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, teslim edilen botların Türkiye'nin düzensiz göçmenlerle mücadelede elini güçlendirecek araçlar olduğunu anlattı. Proje tamamlandığında 6 bot olacağını aktaran Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Botlar Ege için düşünülüyor ama Antalya'da da 650 kilometre, çok uzun bir sahil var. Antalya bölgesinde de düzensiz göçmenle mücadele etmeye devam ediyoruz. Bugün, 190 düzensiz göçmeni Finike açıklarında bir teknede sahil güvenlik görevlilerimiz tespit ettiler ve şu anda işlemleri devam ediyor. Çok farklı Suriye, Pakistan, Afganistan gibi ülkelerden var. İki aydır arttı. Yine Manavgat bölgesinde yakın zamanda operasyon yapmıştık. Sahil güvenliğin elindeki teknik imkanlar ve araç gerecin artması düzensiz göçmenle mücadelede elimizi güçlendiriyor. Sahil güvenliğin desteğini önemsiyoruz."

Karaloğlu, AB ile ilişkilerinin devam ettiğini, onay bekleyen, devam eden projeler olduğunu vurgulayarak, AB ofisinin bu projeleri takip ettiğini söyledi.