Dünya
15 Mar 2022 07:19 Son Güncelleme: 15 Mar 2022 07:19

AB, Rusya’ya yeni yaptırımları onayladı! Tarihe geçecek kararlar…

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya dördüncü yaptırım paketi uygulama konusunda anlaştı. Yaptırımların ayrıntıları henüz açıklanmadı. Ancak Fransa, Rusya’nın ‘en çok kayırılan ülke’ statüsünün geri alınacağını bildirdi. Bu durum Rus ürünlerinin yasaklanması ya da ağır vergiler uygulanmasına yol açarak Rusya’yı Kuzey Kore ve İran’la benzer bir konuma sokabilir.

LİSTEYE ABRAMOVİÇ DE EKLENİYOR

Reuters haber ajansına konuşan diplomatik kaynaklara göre yaptırımlar, Rus demir çelik ithalatına, 50 bin euro’dan (55 bin dolar) pahalı arabalar dahil lüks malların ihracatına ve petrol şirketleriyle enerji sektörüne yatırım yasağını içerecek şekilde hazırlandı.

Diplomatlar, yaptırımlar kapsamında ayrıca Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç ve 14 kişinin daha AB’nin yasaklı Rus milyarderler listesine dahil edilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası da dahil olmak üzere önde gelen çok uluslu kuruluşlara üyelik haklarını askıya almaya çalıştığını da söyledi.

Yaptırımlar AB’nin resmi gazetesinde yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

AB KONSEYİ'NDE BİR İLK

Ukrayna ise Avrupa Konseyi’nden Rusya’yı üyelikten çıkartmasını istedi. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla Avrupa Birliği’nden ayrı bir kuruluş olarak kurulan Avrupa Konseyi, Rusya’nın üyeliğini 25 Şubat’ta askıya almıştı. Şimdi ise Konsey Rusya’yı üyelikten tamamen çıkartmayı görüşüyor. Bu adım, Avrupa Konseyi’nin İkinci Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulmasından bu yana bir ilk olacak.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Konsey’e hitaben yaptığı konuşmada ‘‘Rusya’nın Avrupa Konseyi’nden dışlanması kararının derhal onaylanmasını istiyoruz. Bu nedensiz ve gayrı meşru saldırı insan hayatının en temel değer olduğu Avrupa ailesinin içinde barınamaz’’ diye konuştu. Şmihal, ‘‘Sadece Ukrayna’ya değil, tüm Avrupa’ya yardım etmek için güçlerimizi birleştirmeliyiz’’ dedi.