Gündem
05 Haz 2014 09:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:15

AA'nın sesini daha da uzaklara ileteceğiz

Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, "Anadolu Ajansı'nın sesini daha da uzaklara iletmek için çaba göstereceğiz" dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de fotoğraf telif haklarının, ekonomisinin ve pazarlama ağlarının tartışıldığı ve Anadolu Ajansı'nın da arasında olduğu onlarca haber ve fotoğraf ajansının temsilcilerinin katıldığı Uluslararası Fotoğraf Endüstrisi Kongresi başladı.

Uluslararası Fotoğraf Endüstrisi Merkezi (Centre of the Picture Industry-CEPIC) tarafından organize edilen  ve 32 ülkeden 400'ün üzerinde katılımcı yer aldığı Uluslararası Fotoğraf Endüstrisi Kongresi, 4 gün sürecek. Fotoğraf telif hakları, ekonomisi ve pazarlama ağlarının ana temasını oluşturduğu kongrede Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ile Ürün ve İş Geliştirme Yöneticisi Bora Uçak temsil ediyor.

Geçen yıl Barcelona'da düzenlenen CEPIC Kongresi'ne ilk kez katılan AA, büyük ilgi görmüş ve kongrenin hemen ardından yeni partnerlerle anlaşmalara imza atmıştı. Bu yıl ki kongrede de yabancı partner ajansların temsilcilerine görsel haberler ve özellikle fotoğraf alanında son 2 yıldır gerçekleştirilen atılımlar anlatılacak.

Ortadoğu ve Balkanların en büyük ve en önemli ajansı olan AA, bu bağlamda yeni partnerlerle de iş görüşmeleri yapacak. Ajans ayrıca yapımı tamamlanma aşamasında olan "anadoluimages.com" internet sitesi hakkında uluslararası partnerlerinin ilk değerlendirmelerini alma imkanı bulacak.

Kongreye katılan Sel, yaptığı açıklamada, dünyanın  çeşitli yerlerinden gelen ajans yöneticilerinin söz konusu kongrede buluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"CEPİC’in özelliği şu: Fotoğraf sanayinin, haber fotoğrafı ve stok fotoğrafı sanayinin gerçekten atan kalbi oluyor. Her yıl başka bir kentte oluyor. İstanbul’da da yapılmıştı. Geçen yıl Barcelona'da gerçekleşti. Geçen yıl da Anadolu Ajansı katılmıştı. Bu yıl da Berlin’de oluyor. Burada fotoğraf sektörünün sorunları tartışılıyor. Telif haklarından söz ediliyor. Ajanslar birbirleriyle dağıtım ve üretim anlaşmaları da yapıyorlar bu çerçevede. Bizim için ilginç yanı şu, uluslararası aktivite anlamında biz bu sektöre 2-3 yıl önce girdik. Geçen sene Barcelona’daki toplantıya geldiğimizde çok önemli ilişkiler kurabilmiştik. Görüşmelerimiz önemliydi. Onların sayesinde de çok güzel meyveler toplayabildik diyebilirim.''

''Anadolu Ajansı hakikaten çok kısa bir zaman içinde uluslararası fotoğraf sanayinin önde gelen aktörlerinden biri  olmayı başardı'' diyen Sel, bunun AA’nın birçok ülkeye bürolar kurması, temsilciler göndermesi, gazeteciler ve muhabirler çalıştırmasıyla sağlandığını ifade etti.

"AA'nın sesini daha da uzaklara iletmek için çaba göstereceğiz"

AA'nın  fotoğraf üretimi sayısını da ciddi anlamda arttırdığına dikkati çeken Sel, bu fotoğrafların çok kaliteli olduğunu söyledi.

Barcelona'da yapılan görüşmelerin temelinde Berlin’deki kongrede yeni ilişkiler kurulacaklarını belirten Sel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anadolu Ajansı'nın sesini daha da uzaklara iletmek için çaba göstereceğiz. Önemli bir yenilik, birçok ajans, bizim bu bir yıl içindeki gelişmemizi takip ederek, daha buraya gelmeden haftalar öncesi bizden randevular aldılar. Onlarla da görüşeceğiz. Onların da arzusu Anadolu Ajansı’nın Balkanlarda ve Ortadoğu’da önemli bir aktör olduğunu bilerek bizim kendilerini bütün bu bölgede kendi hinterlandımızda temsil etmemizi, dağıtmamızı, yanı rolümüzü tam anlamıyla oynamamızı arzu ediyorlar ve bu çerçevede birtakım görüşmeler yapacağız.''

Sel, burada yapılan görüşmeleri Ankara'ya döndüğünde değerlendirileceğini ve birtakım yeni ilişkiler ve partnerlikler kuracaklarını sözlerine ekledi.

20 ülkeden binden fazla fotoğraf ajansının bağlı olduğu, Getty Images ve Corbis gibi dünyanın en büyük fotoğraf ajanslarının üye olduğu CEPIC, stok ve tarihi fotoğraf arşivi sahibi ajansların ortak sesi olmak, telif haklarını gözetmek, ajanslar arasında bilgi akışını sağlama, tüm fotoğrafçıların ve ajansların haklarını koruma amacı güdüyor.

Üyeleri arasında sanat galerileri, müzeler ve video şirketleri de bulunan CEPIC, Avrupa Birliği'nden Kuzey Amerika ve Asya'ya kadar uzanan geniş bir üye ağına sahip.