Gündem
22 Mayıs 2014 15:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:12

AA'nın Kürtçe davetiyesine MHP'den tepki

Anadolu Ajansı (AA) 29 Mayıs'ta Muş'ta Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı için milletvekillerine Kürtçe davetiye gönderdi.

MHP Milletvekili Lütfü Türkkan, kendisine gelen davetiye üzerine AA Genel Müdürü'ne telgraf çekti. Telgrafta "Türkiye’yi ayrıştıran, bölen çalışmaların bizzat iktidar tarafından yoğun şekilde yapıldığı bu dönemde bölücülüğe bir katkı yapmak da Anadolu Ajansı’na düşmüş" diyerek çalıştaya katılmayacağını bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın ev sahipliğinde 29 Mayıs 2014 Perşembe günü 09.00-17.00 saatleri arasında Muş Alparslan Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nin katkılarıyla Türkiye’de ilk kez “Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenleniyor. AA Genel Müdürü Kemal Öztürk imzasıyla milletvekillerine gönderilen Türkçe ve Kürtçe'de yazılan davetiyeler MHP'nin tepkisine neden oldu. Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Ankara'da yapılacak davete katılmayacağını telgrafla Kemal Öztürk'e şu sözlerle bildirdi: “Türkiye’yi ayrıştıran, bölen çalışmaların bizzat iktidar tarafından yoğun şekilde yapıldığı bu dönemde bölücülüğe bir katkı yapmak da Anadolu Ajansı’na düşmüş.”

ONUR KONUĞU ARINÇ
Çalıştay'ın açılışını onur konuğu olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yapacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in de katılacağı çalıştayda AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ile Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım konuşma yapacak.

"100. Yıl Vizyonu" çerçevesinde, 11 dilde yayın yapmayı hedefleyen ve 1 Eylül 2013 tarihinde Kürtçe'nin Soranca ve Kurmancca lehçelerinde  yayına başlayan AA, yapacağı çalıştay ile Türkiye'de ilk defa Kürtçe habercilikte karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini tartışmaya açmış olacak.

Çalıştayda, Kürtçe lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim veren Muş Alparslan Üniversitesi ile Mardin Artuklu Üniversitesi'ne bağlı akademisyenler görüşlerini dile getirecek. Türkiye'de farklı dil ve lehçelerde yayın yapmanın zorlukları, ortak sözlük ve imla kullanımı, Kürtçe habercilikte dil sorunları, Osmanlı'dan günümüze Kürt medyası ve haberciliği, Türkiye dışındaki ülkelerdeki Kürtçe habercilik ve Kürt medyası, Kürtçe'de farklı alfabe ve lehçeler kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar gibi konular ele alınacak.

Türkiye'de Kurmancca, Irak'ta Soranca lehçesinde abonelerine haber, görüntü ve fotoğraf servis eden AA, yapacağı çalıştay ile Kürtçe haberciliğin sorunlarını akademik düzeyde tartışmaya açarak abonelerine en iyi şekilde yazılmış haberler sunmayı hedefliyor