Gündem
01 Mayıs 2013 10:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:09

AA BİLGİYİ EN FAZLA İHRAÇ EDEN KURUMLARDAN BİRİSİ OLACAK!

İletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, kamu kurumlarını ve iş dünyasının önde gelen isimlerini "Turkcell Teknoloji Zirvesi"nde buluşturdu.

AA Genel Müdür Yardımcısı Çulcuoğlu, "Belki 2013 sonu itibariyle, AA uluslararası bir haber ajansı olarak, Türkiye’de bilgiyi en fazla ihraç eden kurumlardan birisi olacak" dedi.

İletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, kamu kurumlarını ve iş dünyasının önde gelen isimlerini Ankara Shearaton Hotel’de düzenlenen "Turkcell Teknoloji Zirvesi"nde buluşturdu.

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Çağatay Mustafa Çulcuoğlu, Zirvenin "Akıllı Kurumlarla Akıllı Ülkeye" konu başlıklı oturuma katıldı. Moderatörlüğünü Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener’in yaptığı oturumda ASELSAN, TEDAŞ, TEPAV ve Türk Kızılay’ından da konuşmacılar yer aldı.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, bilgiye çabuk ulaşmanın önemine değinerek, "Bu çerçevede Türkiye’nin göz bebeği Anadolu Ajansı. Biz Anadolu Ajansı’ndan bilgileri alırız. Anadolu Ajansı’na güveniriz ve Anadolu Ajansı ile Turkcell arasında uzun yıllara dayanan bir ilişki var. Anadolu Ajansı’nın hem Turkcell ailesinde hem de Türkiye’de çok özel bir yeri var" diye konuştu.
AA Genel Müdür Yardımcısı Çulcuoğlu da konuşmasına AA’nın tarihçesiyle ilgili bilgi vererek başladı.

AA’nın, 6 Nisan 1920’de Milli Mücadele Dönemi’nde Türkiye’nin sesini tüm dünyaya duyurmak amacıyla Atatürk tarafından kurulduğunu anımsatan Çulcuoğlu, milli mücadele yıllarında, AA’da Türkçe’nin yanı sıra Fransızca ve İngilizce yazılı bülten çıkarıldığını ancak daha sonraki yıllarda Fransızca ve İngilizce yayınların kaldırıldığını sadece Türkçe yayın yapıldığını söyledi. 2 yıl önce dünyanın en etkili ilk 5 haber ajansından biri olmak hedefiyle yeni bir vizyon oluşturduklarını ifade eden Çulcuoğlu, "Burada da ilke olarak tarafsız, güvenilir, etik ve hızlı haberciliği öne alıyoruz. Hızlı dediğimiz zaman ister istemez teknoloji devreye giriyor" dedi.

Şu anda AA’nın Türkiye’nin 70 ilinde, dünyada 25 ülkede ofisinin bulunduğunu belirten Çulcuoğlu, habercilikte hızın önemine değindi. AA’nın Turkcell ile işbirliği bağlamında özellikle "Vınn" olarak adlandırılan sistemlerin AA muhabirleri tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığını anlatan Çulcuoğlu, "Artık sadece Türkiye’de habercilik yapmıyoruz, uluslararası alanlarda da İngilizce, Arapça, Boşnakça, Rusça ve Türkçe olmak üzere 5 dilde yayın yapıyoruz. Şu an Kahire ofisimizde 150 muhabirimiz var. Bu muhabirlerimizin bölgeden topladığı bilgi ve haberleri en hızlı şekilde teknoloji sayesinde Türkiye’ye getirebiliyoruz. Bu bağlamda Turkcell ile çalışmaktan çok mutluyuz" diye konuştu.

AA’nın finans alanında yeni bir sistem oluşturduğunu da anlatan Çulcuoğlu, bu kapsamda özellikle finansal kamu kuruluşlarındaki her türlü finansal veriyi bir veritabanı altında toplayıp, Türkiye’de finans piyasasına en hızlı şekilde ulaştırmaya başladıklarını kaydetti.

GSM, uydu ve fiber optik altyapı sistemlerinin habercilikte çok önemli olduğunu anlatan Çulcuoğlu, teknoloji ne kadar iyi olursa, AA’nın kalitesinin ve hızının o kadar artacağını vurguladı.
AA’nın Haber Akış Sistemi’yle (HAS) ilgili bilgi veren Çulcuoğlu, bu sistemin de dünyada sayılı 3-4 uluslararası haber ajansında bulunduğunu bildirdi. Çulcuoğlu, "Belki 2013 sonu itibariyle AA uluslararası bir haber ajansı olarak Türkiye’de bilgiyi en fazla ihraç eden kurumlardan birisi olacak" dedi.