Televizyon
05 Oca 2017 14:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:21

A Haber'den canlı yayında montajlı çeviri! Çekiçle çivi ‘DEAŞ’ oluverdi!

A Haber, ABD’li general Wesley Clark’ın ABD’nin Irak’ı işgaline yönelik yaptığı bir konuşmanın videosuna ‘çeviri montajı’ yaparak, IŞİD’i ABD’nin kurduğunu ‘söyletti.’

Dün akşam ‘Söz Teması’ isimli programda, Clark’ın 2007 yılında Democracy Now’a konuştuğu bir video altyazılı olarak yayınlandı.

Video için ‘ABD’li general Wesley Clark’tan şok itiraflar…’ nitelemesinin kullanıldığı programda Clark’ın aslında konuşması boyunca aslında hiç söylemediği “IŞİD’i biz kurduk” sözleri de videonun Türkçe altyazısında yer aldı.

Videonun İngilizce orijinal sesi kısılmış olması, altyazının Türkçe olarak seslendirilmesi de dikkat çekti. Bu şekilde Clark’ın aslında söyledikleri ile altyazıda yer alan bilgileri kıyaslamak mümkün olmuyor.



İki dakikalık videoda Clark, 11 Eylül saldırılarının ardından dönemin savunma bakanı Donald Rumsfeld ile arasında geçen bir konuşmayı anlatıyor. Videonun tamamında ABD’nin Irak’ı niye işgal ettiğine ilişkin gerçekleştirilen bir görüşmeden söz ediliyor.



İşin içine darbe de girdi

Provokatif ve gerçekliği tartışmalı haberlerinin yanısıra hükümete muhalif isimleri hedef göstermesiyle de bilinen A Haber’de ise Clark’ın sözlerinin bir kısmı atılmakla birlikte ifadeler genel olarak doğru olarak tercüme edilirken, Clark’ın kullanmış olduğu “Teröristler hakkında ne yapacağımızı bilmiyorum ama iyi bir ordumuz var ve hükümetleri devirebiliriz” ifadesi A Haber’in alt yazısında “Hükümetleri alaşağı edebilir, darbelerle görevden uzaklaştırabiliriz” diye verildi.

Çekiçle çivi ‘DEAŞ’ oluverdi

Bun sözlerin hemen ardından Clark’ın “Eğer elinizde sadece çekiç varsa, her sorun size çivi gibi görünüyor” cümlesinin kasıtlı olarak “Bize bir çekiç lazımdı, o yüzden de DEAŞ’ı kurduk” diye alt yazıya konulduğu görülüyor. Zira Clark’ın ifadelerinin orijinalindeki hiçbir ifadenin IŞİD, DEAŞ, İslam Devleti gibi anlaşılması mümkün değil.

A Haber’in yayınladığı bu görüntüler kısa süre içinde nternet sitelerinde ‘ABD’li generalden itiraf: DAEŞ’i biz kurduk’ gibi başlıklarla hızla yayıldı.