Gündem
17 Kas 2014 17:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:55

9 dil biliyor tuvalet temizliyor

9 dil bilen Gineli profesör iç savaş ve baskılara dayanamayınca çareyi ülkesinden Türkiye'ye kaçmakta buldu.

 İç savaş ve baskılar sebebiyle ülkesi Gine'de üniversitedeki görevini bırakarak Türkiye'ye iltica eden Prof. Dr. Osman Toure, Eskişehir’de asgari ücretle tuvalet temizliği yapıyor.

9 dil bilen ve bir süre önce eşini getiren Prof. Dr. Toure’nin tek isteği şimdi anne ve 5 çocuğuna kavuşabilmek. Toure, tuvalet temizliğinden kazandığı parayla kendisi gibi Senegal'de sığınmacı olarak yaşayan 106 yaşındaki annesi ve 5 çocuğunu Türkiye'ye getirmek istiyor.

EŞİNİ 5 SENEDE TÜRKİYE'YE GETİREBİLDİ
Gine Nacer Salma Üniversitesi Fransızca Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak yıllarca görev yapan Prof. Dr. Osman Toure, iç savaş ve baskılara dayanamayınca çareyi ülkesinden kaçmakta buldu. 7 yıl önce Türkiye gelen Prof. Dr. Toure, Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği tarafından Eskişehir'e gönderildi. Prof. Dr. Toure, verdiği mücadelenin ardından eşini 5 sene içinde Türkiye’ye getirdi.

Ancak, 106 yaşındaki annesi ve 5 çocuğu ise Senegal'de mülteci olarak yaşıyor. Toure’nin en büyük hayali annesi ve 5 çocuğunu Senagal’den Türkiye’ye getirmek. Toure, annesi ve 5 çocuğunu getirebilmesi için gerekli olan parayı temin etmek için 4 senedir tuvalet ve camii temizliyor. Kırmızı Toprak Mahallesi'nde oturan Toure, gündüzleri de aynı mahallede bulunan Âlem Camii'nin tuvaletlerini ve caminin temizliğini yapıyor. Ayda 500 ila 600 TL arasında para kazanan Toure'ye, hayırsever vatandaşlar da aralarında para toplayarak destek veriyor.

"TÜRKİYE'DE GÜZEL İNSANLAR VAR"
Toure, Türk insanın çok misafirperver olduğunu söyledi ve bu insanlar sayesinde ailesine yavaş yavaş kavuşmaya başladığını kaydetti. "Türkiye’de güzel insanlar var." diyen Tuore, "7 yıldır Eskişehir’deyim. 4 yıldır cami de ve tuvaletlerinde temizlik yapıyorum. Ülkemde profesördüm ama burada tuvalet temizliyorum. Halimden memnunum." dedi. Yarım yamalak Türkçesiyle, ülkesinde devlet otoritesinin olmadığını, mafyalaşma ve çeteler yüzünden huzur kalmadığını anlatan Toure, şöyle konuştu: "Gine'de hayat çok zor. Afrika çok zor bir yer. Oralar çok problemli. Türkiye'de problem yok, Müslüman ülke. 5 tane çocuk var. Okulla gidiyorlar Senegal’de. Annem de orada. 106 yaşında ve halen hayatta. Benim hanım burda, getirdim. Çocuklar Senegal’de kaldı orada okula gidiyorlar. Türkiye’yi çok seviyorum, hepsi Müslüman. Benim kabilem de Müslüman. 9 dil biliyorum. Judo, basketbol, boks ekinoks hepsi de var. Sabah 5 kilometre koşu yapıyorum.’’

CAMİ CEMAATİ VE MAHALLELİ, TOURE'Yİ ÇOK SEVİYOR
"Toure çok iyi bir insan. İslamiyet’i Allah’ın emrettiği şekilde yaşamaya çalışan birisi olarak görüyoruz.” diyen cami cemaatinden Muhammet Zımba, şöyle konuştu: "Hakka hukuka riayet eden, kimsenin kalbini kırmayan müstesna bir insan. Bizim ülkemizdeki bu güne kadar irtica eden insanların diyebilirim ki en iyilerinden biridir. Hatta bizim kendi vatandaşlarımızın belki yüzde ellisinden daha iyiler. Özellikle Afrika kıtasından gelenler en az hiçbir vatan hainlikleri yok. Vatanlarını terk edip gelmelerinin sebepleri belli, kimse vatanı terk edip gelmez. Burda bizden daha iyi uyum sağladıkları gözleniyor."

Bugün Suriye’den gelenlerinde olduğunu ama onların sıkıntılı olduğunu dile getiren Zımba, "Onları kötülemek adına değil ama onlarda olan problemler bu insanların hiç birinde yok. Bunlarda hiçbir kötülük yok aynen bizden biri gibiler. Burada bu işi kendi insanımız yapmazken bu adamın neler yaptığını bur da görüyoruz. Burda ekmek parası için çalışıyor. Mahalleli Osman abiden çok memnun. Allah ne muradı varsa versin." diye konuştu.