Medya
12 Eyl 2013 15:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:38

“MENEKŞE'DEN ÖNCE” BELGESELİNİN BASIN GÖSTERİMİ GERÇEKLEŞTİ!

Gazeteci yazar Soner Yalçın'ın, Sivas katliamını anlatan “Menekşe'den Önce” adlı belgeselinin basın gösterimi yapıldı.

Gazeteci yazar Soner Yalçın’ın, Sivas katliamını anlatan “Menekşe’den Önce” adlı belgeselinin basın gösterimi; kendisinin ve Zeynep Altıok Akatlı’nın katılımıyla 12 Eylül 2013, Çarşamba günü Kanyon’da gerçekleşti. Soner Yalçın ve Zeynep Altıok Akatlı; Yalçın’ın, Oda TV davasından tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmeden önce çekimlerine başladığı, daha sonra isteği üzerine arkadaşları tarafından tamamlanan belgeselin gösteriminin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

 

20 Eylül 2013, Cuma günü sinema salonlarında seyirciyle buluşacak olan “Menekşe’den Önce” belgeseli; 2 Temmuz 1993’te, köktendinciler tarafından, aydın ve sanatçılara karşı gerçekleştirilen Sivas katliamını, hiç görmediği abla ve ağabeyini katliamda kaybeden Menekşe üzerinden anlatıyor.

 

Sivas katliamında, 12 yaşındaki oğlu Koray’ı ve 15 yaşındaki kızı Menekşe’yi kaybeden Hüsne Kaya, hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir evlat dünyaya getirir. Menekşe büyüyünce, hiç görmediği abla ve ağabeyini yakından tanımak, yaşananları öğrenmek ister. Menekşe’nin, yazar Lütfiye Aydın’ın, katliamı anlattığı kitabıyla başlayan bilgiye yolculuğu; katliamdan kurtulanları ve olayın tanıklarını tek tek ziyaret etmesiyle devam ederken, izleyiciyi de yaşanan vahşetle yüzleşmeye götürür.

 

Düşünceleri nedeniyle hedef gösterilen ve yargılanan bir başka aydın sanatçı Fazıl Say da, belgeselin tamamlanıp izleyiciye sunulabilmesi için besteleriyle katkıda bulundu. Belgeselde; Say’ın, Muhyiddin Abdal’ın şiirinden bestelediği eseri ise Cem Adrian, Güvenç Dağüstün ve Burcu Uyar seslendiriyor.

 

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterilen ve yarışma dışı olmasına rağmen jüri tarafından “Toplumsal Vicdan Ödülü”ne layık görülen “Menekşe’den Önce”; 20 Eylül 2013, Cuma günü beyazperdede seyirciyle buluşuyor.

 

Yazarımız Murat Tolga Şen, belgeseli 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde izlemiş ve izlenimlerini okurlarımızla paylaşmıştı.

http://www.medyaradar.com/haber/gundem-87292/antalya-madimaka-agliyor-festivali-izleyen-murat-tolga-sen-yazdi.html