Gündem
20 Oca 2011 22:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:58

“HEYKELLERİMİ YIKMAK, İKİZ KULELER'DEN DAHA ZOR,YIKTIRMAM!'' (MEDYARADAR/ÖZEL)

Başbakan Erdoğan'ın "ucube" dediği "İnsanlık Anıtı"nı yapan heykeltraş Mehmet Aksoy Cem TV'de katıldığı "Basın Katı" programında tepkisini ortaya koydu.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yaptığı “İnsanlık Anıtı” üzerindeki tartışmalar sürüyor.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın heykeli “ucube” olarak nitelendirmesiyle başlayan tartışma, Cem Tv’de Gazeteci Pınar Türenç’in hazırlayıp sunduğu “Basın Katı” programında ele alındı.
Heykelin siparişini veren, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve Heykeltıraş Mehmet Aksoy programda dikkat çekici açıklamalarda bulundular. Belediye Başkanı olduğu 2002 yılında Kars’ın kültür sanat alanında gelişimi için büyük çaba sarf ettiğini anlatan Alibeyoğlu, Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Lisesi gibi bu alandaki eğitim yatırımları ile şehrin kültür sanat yaşamında önemli bir hareket başlattığını söyledi. Ancak Alibeyoğlu, Başbakan’ın Kars’taki heykellere gösterdiği tepkinin cesaretlerini kırdığını kırdığını ve geri adım atmak durumunda kaldıklarını vurguladı.
Alibeyoğlu şunları söyledi: “ Başbakan Kars’taki heykellere her zaman tepkiliydi. Belediye Başkanlığım döneminde Kars’a geldiğinde bu tepkisini açıkça da ifade etmişti. Bu nedenle 2005 sonrasında yeni eserler yaptırmaya biz de cesaret edemedik”.

2009’da göreve gelen AK Partili yeni Belediye Başkanı’nın tüm heykelleri kaldırttığını iddia eden Alibeyoğlu, Belediye Başkanlığı binası önündeki 2 yaşlı kadın heykelinin dahi göze battığını kaydetti.

Kars’ta yaptığı “İnsanlık Anıtı” eserinin sahibi Heykeltraş Mehmet Aksoy ise, heykelin yapımı ve maliyetiyle ilgili iddia edilen rakamların tamamen spekülasyon içerdiğini belirterek, sorunun temelde “sanata karşı” durmak olduğunu söyledi.
“Heykellerimi yıktırmam, yıkılması İkiz Kuleler’den daha zor..” diyerek tepkisini belirten Mehmet Aksoy, tıpkı yıllar önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e karşı kazandığı dava gibi, bu tavrın da açacağı dava neticesinde adalet karşısında cezasız kalmayacağını savundu.
Eserin maliyetine ilişkin “uçuk rakamlar” telaffuz edildiğini hatırlatan Aksoy, söz konusu rakamları asla almadığını belirterek, elinde bunu kanıtlayan belgeleri kanun önünde ortaya koyacağını sözlerine ekledi.

MEDYARADAR/ÖZEL