Gündem
23 Eyl 2016 14:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:33

723 gündür 'Çorbada Tuzun Olsun' diyorlar!

İstanbul Beyoğlu bölgesinde evsizlere çorba etkinliği tam 723 gündür hiç aksatmadan sürüyor.

İstanbul Beyoğlu bölgesinde 723 gündür evsiz insanlara yaz kış demeden her akşam 20:30 - 22:30 saatleri arasında çorba dağıtan bir gönüllü grup var. Çorbada Tuzun Olsun. Hiçbir siyasi ve ideolojik bir amacı temsil etmeyen, tamamen bağımsız gönüllülerden oluşan #corbadatuzunolsun hareketi toplumun unutulmuş bir kesimi olan evsiz insanlar için bir ses olmayı, farkındalık yaratmayı ve az da olsa evsiz insanlara yardım edebilmeyi hedefliyor. 

Her akşam pişen çorbanın yapımında ve dağıtımında kullanılan malzemeler gönüllülerin malzeme yardımı ya da bağışları ile sağlanıyor. Kimi mercimek getiriyor, kimi plastik kaşık, kimi karton kase…
Evsiz insanların içinde Rolling Stones dinleyenler de var, ana dili gibi İngilizce konuşan da.
Evsiz kalmak herkesin başına gelebilecek bir durum diyen hareket, kimsenin evsiz kalmayacağının bir garantisi olmadığını belirtiyor ve Mehmet Akif Ersoy’un oğlu Emin Ersoy’un cansız bedeninin bir çöp konteynerinin yanında ve Yeşilçam emektarlarından Yadigar Ejder karakteriyle tanıdığımız Adnan Ayberk’in Gezi Parkı’nda kaldığı zamanlarda vefat ettiğine dikkat çekiyor.

Evsiz İnsanlar da Bizlerden Biri
Sokakta yürüyen insanların evsizlerin yanından geçerken görmezden gelmeleri evsizlerde ‘ben görünmez mi oldum artık’ diye düşünmelerine neden oluyor. Toplumdaki genel evsiz algısı ‘sokakta kalan alkol bağımlısı insanlar, dilenciler’ şeklinde; bu algıyı yaratan ise madde bağımlısı gençler yada dilenciler. Oysa ki evsiz insanlar ne madde bağımlısı ne de dilenci. Evsiz insanları o kadar görmezden gelmişiz ki bunu göremiyoruz. İşte Çorbada Tuzun Olsun hareketinin de yapmak istediği şey tam olarak da bu soruna değinmek. Yani sokaklarda yaşayan evsiz insanlar için bir farkındalık oluşturmak. 



Çorbada Tuzun Olsun gönüllüleri evsizlere ikram ettikleri çorbanın yanında sıcak bir gülümseme ile ‘merhaba, nasılsın’ diyerek var olduklarını yürekten hissettirmeye çalışıyor. Bu nasılsın aslında nasılsın’ dan öte evsizler için bir hayata tutunma noktası… Gönüllü ile iletişim kurabilen evsiz, daha sonrasında gönüllüye ‘kıyafetim yok, battaniyem yok’ diye ihtiyacını dile getirebiliyor ve böylece gönüllü ile evsiz arasında bir bağ oluşuyor, ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. İlerleyen aşamalar da ise evsziler mesleklerine göre topluma geri kazandırılmaya çalışıyor. Evet sizlere de garip geldi değil mi? Evsiz ve meslek. Ama dediğimiz gibi herkes bir gün evsiz kalabilir ve evsiz insanlar da bizler gibi, evi, ailesi ve mesleği olan birer bireydiler. Onları sokakta yaşamak zorunda bırakan olaylar sonucunda evsiz kaldılar. Evsiz insanların herhangi bir ikametgah adresi olmadığı için, insanlar onlara iş vermek istemiyor. İşte Çorbada Tuzun Olsun hareketi bu algıyı yıkmak için çalışmalar yapıyor ve onları topluma geri kazandırmayı hedefliyor.

Evsiz İnsanlar İçin İki Yıldır Çalışıyorlar
Evsizlere çorba etkinliği iki yıldır aralıksız devam ediyor. Yaz kış, bayram tatil demeden çalışmalarına devam eden gönüllüler sadece çorba ile değil aynı zamanda evsizlerin psikolojilerini biraz olsun düzeltebilmek için onlarla beraber tiyatroya giden, piknikler düzenleyen ve yanlarında olduklarını hissettirebilmek için geçmiş dönemlerde sokakta sabahlama eylemleri de düzenleyen bir grup. Hiçbir maddi çıkar gözetmeden bugünlere kadar geldiler.

30 Eylül 2016’da 2 yaşına girecek olan #corbadatuzunolsun hareketi, ikinci yılı sebebiyle saat 22:00’de Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması yapacak. Ardından Gezi Parkı’nda evsizlerle birlikte kutlama yapacak olan gönüllüler, vicdanı güzel tüm insanları bu etkinliğe katılmaları için çağrıda bulunuyor.

Hiçbir maddi desteği kabul etmeyen grup sadece kullanılmış kıyafet ve çorba için gerekli olan mercimek, yağ, tuz ve baharatları yardım olarak kabul ediyor. www.corbadatuzunolsun.org adresinden bu oluşumu inceleyebilirsiniz.

Ayrıca bir akşam siz de çorba dağıtımına gönüllü olmak isterseniz her akşam 20.15’te Firuzağa Mahallesi Borazan Sokak No:3 Tophane-Beyoğlu adresinde sizi bekliyor olacaklar.