Politika
09 Ara 2022 17:09 Son Güncelleme: 09 Ara 2022 17:15

6’lı masada adaylık krizi! İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’ndan neden randevu istedi?

Ekrem İmamoğlu'nun, Kemal Kılıçdaroğlu ile baş başa görüşmek için Ankara'ya gittiğini hatırlatan Abdulkadir Selvi, görüşmenin içeriğini köşesinden paylaştı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile baş başa görüşmek için Ankara'ya gittiğini belirterek, görüşmenin içeriğini köşesine taşıdı. 

"Çok önemli bir aşama. Çünkü artık cumhurbaşkanı adayının belirleneceği noktaya doğru gidiyoruz. Ayrıca Ekrem İmamoğlu, İstanbul’dan hareket etmeden önce Kılıçdaroğlu ile bu konuyu konuşacağını söylemiş. O nedenle başbaşa görüşme talep etmiş." diyen Selvi, şu ifadeleri kullandı:

İMAMOĞLU, KILIÇDAROĞLU İLE CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞINI KONUŞTU MU

ÇOK önemli bir aşama. Çünkü artık cumhurbaşkanı adayının belirleneceği noktaya doğru gidiyoruz. Ayrıca Ekrem İmamoğlu, İstanbul’dan hareket etmeden önce Kılıçdaroğlu ile bu konuyu konuşacağını söylemiş. O nedenle başbaşa görüşme talep etmiş.

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda iddialı iki isim başbaşa veriyor ve bir karara varıyorlar. Bu siyasetin akışını değiştirecek bir gelişme olur. Düşünsenize, Kılıçdaroğlu “Ekrem, ben cumhurbaşkanı adayı olacağım. Sen bir dönem daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devam et” diyor. O da kabul ediyor. Ya da tam tersi. Ekrem İmamoğlu, “Müsaade ederseniz ben cumhurbaşkanı adayı olacağım. Sizden izin istemeye geldim” diyor. Kılıçdaroğlu, kabul ediyor.

Ya da üçüncü bir şık, Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’na, “Ben de adayım o zaman, yarışırız” karşılığını veriyor.

Her şıkkı siyasette ayrı kulvar açacak cinsten gelişmeler.

ANKARA’DA GÖRÜŞMEK İSTEMİŞ

Ama bunlar hakkında kesin bir bilgimiz yok. Bu ileride olmayacağı anlamına gelmez. Sadece bu aşamada yok diyorum.

Ama Kılıçdaroğlu-İmamoğlu görüşmesine ilişkin bir şeyi biliyoruz. O da Ekrem İmamoğlu’nun, Kılıçdaroğlu’ndan talebi.

Ekrem İmamoğlu özellikle Ankara’da görüşmek istemiş.

“İstanbul’da etrafı çok kalabalık oluyor. Konuşamıyorum” demiş. Tabii bir de Canan Kaftancıoğlu faktörü var. Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’daki temaslarına İstanbul İl Başkanı olarak Kaftancıoğlu eşlik ediyor. Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu’nun yanındayken onu şikâyet edemeyeceğine göre, Ankara’da görüşmeyi tercih etmiş. Ayrıca, “Başbaşa görüşmek istiyorum” diye talepte bulunmuş.

İSTANBUL’DA GÖRÜŞMEDİ

Tabii bunda Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da 3 gün kaldığı halde Ekrem İmamoğlu ile görüşmemesinin de payı var. Yoksa Kılıçdaroğlu istese görüşürlerdi. Vizyon toplantısında Canan Kaftancıoğlu’nun elini sıkmaması, Kılıçdaroğlu’nun mesafeli tavrı da Ekrem İmamoğlu açısından bu görüşmeyi gerekli kılmış.

Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’na mektup yazarak kendisine “Şizofren” dediği iddia edilen Canan Kaftancıoğlu ile yüzleştirilmeyi istemişti. Ama Kılıçdaroğlu ona yanaşmadı. Tam aksine Canan Kaftancıoğlu’na destek veren bir görüntü çizdi.

GÜNDEM KAFTANCIOĞLU

Ankara’daki görüşmede Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu ile yaşadığı sorunları anlatmış. Kendisine yakın isimlerin il yönetiminden alındığını, Kaftancıoğlu’nun arkasından hakaret içeren ifadeler kullandığını ve il başkanlığına gittiğinde kendisiyle görüşmemek için binayı terk ettiğini anlatmış.

İsimler vermiş. 

İMAMOĞLU’NUN TALEBİ

İmamoğlu’nun, Kaftancıoğlu ile aralarındaki sorunları paylaştıktan sonra bir talebi olmuş mu? Olmuş. Kılıçdaroğlu’ndan Canan Kaftancıoğlu’na yaptırımda bulunulmasını istemiş.

Peki Kılıçdaroğlu bir yaptırımda bulunacak mı? Hayır.

1- Çünkü Canan Kaftancıoğlu, Kılıçdaroğlu’ndan aldığı güçle Ekrem İmamoğlu’yla mücadele ediyor.

2- Mahkemenin siyasi yasak getirmesi nedeniyle Canan Kaftancıoğlu’nun yasal bir statüsü yok.

Ama daha önemlisi Kılıçdaroğlu’nun böyle bir niyeti yok. Çünkü Ekrem İmamoğlu’nu kendisine rakip olarak görüyor. Cumhurbaşkanı adaylığı kesinleşene kadar Ekrem İmamoğlu çölde kavrulsa bir bardak su vermez.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI

Ekrem İmamoğlu, İstanbul’dan hareket etmeden önce “Cumhurbaşkanı adaylığı konusunu da görüşmek istiyorum” demiş. Peki görüştü mü? O bilinmiyor.

Çünkü Ekrem İmamoğlu’nun talebi üzerine başbaşa görüşmüşler. Pek ihtimal verilmiyor ama önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanlığı işinin görüşülüp görüşülmediği belli olur.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.