Politika
03 Eki 2022 16:28 Son Güncelleme: 03 Eki 2022 16:33

6’lı masa hükümet programında anlaştı mı? Liderler kabineye girecek mi?

CHP Genel Merkezinde yapılan 6’lı masanın 2. Turunun ilk toplantısında, CHP ve İYİ Parti arasında yaşanan “cumhurbaşkanlığı adaylığı dayatması” tartışması gündeme geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti , Saadet Partisi, Gelecek Parti ve Deva Partisi tarafından oluşturulan 6’lı masanın koalisyon protokolü ile hükümet programının ana hatlarında anlaştığı ve çalışmaların anlaşılan taslaklar üzerinden yürütüleceği belirtildi. Ayrıca cumhurbaşkanı adayının yetkilerini nasıl kullanacağına ilişkin bir protokolde imza altına alınacak.

Kısadalga'dan Mahmut Aydın'ın haberine göre; CHP Genel Merkezinde yapılan 6’lı masanın 2. Turunun ilk toplantısında, CHP ve İYİ Parti arasında yaşanan “cumhurbaşkanlığı adaylığı dayatması” tartışması gündeme geldi.

Alınan bilgiye göre, misafir genel başkanlar, “CHP sözcüleri adaylığınızı dayatan tarzda açıklamalar yapıyorlar. Bu durum hem parti yönetiminde hem de tabanda bizi zor durumda bırakıyor. AK Parti ve MHP da bunu kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Televizyon ekranlarında “CHP sözcüsü gibi” konuşan yorumcu ve gazetecilerin açıklamaları da gündeme geldi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise kendisinin bu yönde bir açıklaması bulunmadığını hatırlatarak, parti sözcülerini de uyardığını söyledi.

Görüşmede, adayın kim olacağından çok başta yaşanan ekonomik kriz ve yoksulluk ile toplumsal sorunların nasıl çözüleceğinin kamuoyuna açıklanmasının daha faydalı olacağı görüşü benimsendi. Kılıçdaroğlu, CHP adına konuşan televizyon yorumcularını isim vermeden daha önce uyardığını da hatırlattı.

Görüşmelerde koalisyon protokolü, hükümet programı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş süreci ve cumhurbaşkanı adayının seçilmesi durumunda yetkilerinin kullanımına ilişkin taslak raporlar da ele alındı. Çalışmaların mutabık kalınan taslak üzerinden yürütülmesi benimsendi.

LİDERLER KABİNEYE GİRECEK Mİ?

6’lı masada liderlerin yürütmede görev alıp almayacakları veya hangi pozisyonda yer alacaklarının da konuşulduğu ifade edildi. Buna göre, liderlerin kabinede cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan sıfatıyla bulunmaları benimsendi. Bu durumda liderler milletvekilliği için aday olmayacaklar veya seçilirlerse milletvekilliğinden istifa edecekler. 

YENİ BİR KOMİSYON OLUŞTURULUYOR

Liderlerin mutabık kaldıkları taslaklar için bir çalışma komisyonu da oluşturuldu. Komisyon; hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele, ekonomi, finans, istihdam, sektörel ve bölgesel konular, bilim, teknoloji, eğitim-öğretim, sosyal politikalar, dış politika, güvenlik ve savunma alanlarında hükümet programı ve koalisyon protokolünü hazırlayacak. Çalışmalar, liderlerin onayından sonra kamuoyuna açıklanacak.
Görüşmeleri değerlendiren bir kaynak, “6’lı masanın güven tazelediğini” belirterek, görüşmeden sonra yapılan açıklamada yer alan “Altılı masa emin adımlarla ilerlemektedir ve göstereceğimiz ortak cumhurbaşkanı adayı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır” ifadesine dikkati çekti.

KILIÇDAROĞLU GERİ DÖNÜLEMEZ BİR NOKTADA

Aynı kaynak, bu aşamadan sonra 6’lı masanın Kılıçdaroğlu’nun adaylığından başka bir ismi gündeme getiremeyeceğini ifade ederek, “Kılıçdaroğlu’nun adaylığı aslında zımnen kabul edildi. Kamuoyu bu adaylığa hazırlanıyor zaten. Bütün mesele kendilerini sağda ifade eden 5 partinin bu destek karşılığında ne alacağı. Bunun pazarlıkları zaten sürüyor. Kılıçdaroğlu artık geri dönülemez bir noktada” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan anketlerde oyu artan tek liderin Kılıçdaroğlu olduğunu ifade eden kaynak, bu aşamadan sonra CHP sözcülerinin de dikkatli bir dil kullanacağını söyledi.