Güncel
03 Kas 2017 18:16 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:43

6. Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöleni

- Türkiye'nin birçok kentinden çok sayıda şair ve yazar, Kırşehir'de düzenlenen 6. Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöleni'nde buluştu

KIRŞEHİR (AA) - Türkiye'nin farklı illerinden çok sayıda şair ve yazar, Kırşehir'de düzenlenen 6. Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöleni'nde bir araya geldi.

Türkçe'nin öncüleri arasında kabul edilen ve türbesi Kırşehir'de bulunan, "Garipname" adlı mesnevinin yazarı Aşık Paşa adına Kırşehir Kent Konseyi Şairler Çalışma Grubu'nun organize ettiği şölen, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Şair ve Yazarlar Çalışma Grup Başkanı Zübeyde Gökbulut, şiir şöleninin açılışında yaptığı konuşmada, Kırşehir'in Aşık Paşa, Ahi Evran-ı Veli, Yunus Emre, Şeyh Edebali, Cacabey, Ahmed-i Gülşehri, Süleyman Türkmani gibi birçok Anadolu erenini sinesinde barındırdığını belirterek, Aşık Paşa'yı unutturmamak için her yıl bu organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Konuşmanın ardından yerli ve yabancı şair ve yazarların katılımıyla düzenlenen şölende, Manisa'dan Alim Yavuz, Denizli'den Arzu Subakankabukçu, İstanbul'dan Aynur Saydam, Ata Bozkurt, Gaziantep'ten Deniz Garipcan, Artvin'den Gülden Taş, Bandırma'dan Gültekin Özcan, Bingöl'den Hacı Gürhan, Sivas'tan Hasan Akar, İstanbul'dan Kadir Turan, Çanakkale'den Mustafa Berçin, Diyarbakır'dan Şeyhmus Çiçek, Ankara'dan Vedat Fidanboy, Gaziantep'ten Merve Döker, Kırgızistan'dan Dilnaz Saypedinova şiirlerini okudu.

Gürcistan'dan Gara Borçalı, Ertuğrul Öcal, Kırşehir'den İdris Altuner, Vedat Öz ve Burhan Ertaş'ın şiir dinletileri beğeni topladı.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk de şölende bir şiirini okudu.

Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Doğan, Aşık Paşa ve eseri "Garipname" ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Vali Şentürk, 6. Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöleni sonunda katılımcılara plaket takdim etti.

Şölene, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Orhan Ekemen, daire müdürleri ile Türkiye'nin dört bir yanından şair ve yazarlar katıldı.

- Aşık Paşa

Kırşehir'de 1272 yılında doğan Aşık Paşa (Ala ed-Din Ali), kentin yetiştirdiği tasavvuf şairi olarak biliniyor. Ailesi Horasan'dan Anadolu'ya gelen Aşık Paşa'nın Garipname isimli eseri, Türk edebiyatının ilk büyük telif mesnevisi olarak biliniyor. O dönemde Arapça ve Farsça'ya daha çok önem verilmesine rağmen Aşk Paşa, eserlerini Türkçe kaleme almasıyla tanınıyor. 1333 yılında Kırşehir'de vefat eden Aşık Paşa'nın adının verildiği Aşıkpaşa Mahallesi'nde türbesi bulunuyor.