500 liralık banknotun basılmama sebebini açıkladı! Emekli maaşı ve asgari ücret göndermesi

500 liralık banknot basılacak mı? Gazeteci Fatih Altaylı 500 liralık banknot basılmamasının nedenini çok ilginç örneklerle açıkladı. Psikolojik olarak enflasyonun çok yüksek olduğunu düşündürdüğü için moral etkisinden dolayı 500 TL banknot paranın basılmadığını kaydeden Altaylı, ‘Emekli maaşı 10 bin lira. Bankaya maaş almaya gidiyorsun 2 tane para veriyorlar eline, Asgari ücret 3 para, hadi 4 de. Öğretmen maaşı 4 para… Tabii ki o yüzden yapmıyorlar” dedi.

500 liralık banknotun basılmama sebebini açıkladı! Emekli maaşı ve asgari ücret göndermesi - Sayfa 1

2009 yılında piyasaya sürülen 200 TL banknotun Amerikan doları karşılığı yaklaşık 135 dolardı. Bugün ise 6,50 dolara denk geliyor. Yükselen enflasyona karşı zaman zaman yeni banknot basılacağına dair söylentiler çıksa da banknot basma yetkisi bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi tarafından defalarca yalanlandı.

112
500 liralık banknotun basılmama sebebini açıkladı! Emekli maaşı ve asgari ücret göndermesi - Sayfa 2

Peki yüksek değerde banknot basılması gerekiyor mu? Konuya ilişkin çok çarpıcı değerlendirme Gazeteci Fatih Altaylı’dan geldi.

212
500 liralık banknotun basılmama sebebini açıkladı! Emekli maaşı ve asgari ücret göndermesi - Sayfa 3

PSİKOLOJİK OLARAK ‘ENFLASYON YÜKSEK’ MESAJI VERİYOR
Bu banknotların çıkmasının psikolojik olarak enflasyonun çok yüksek olduğunu düşündürttüğünü dile getiren Altaylı, “Moral etkisi var. Ben çıkmamasını şuna da yoruyorum. Kimse bu miktarda paraları yanında taşıyamıyor.

312
500 liralık banknotun basılmama sebebini açıkladı! Emekli maaşı ve asgari ücret göndermesi - Sayfa 4

Bugün ekip arkadaşlarımızla İstanbul’un ortalama bir lokantasına yemeğe gitsek ortalama en aşağı 5-6 bin TL para veririz. Napıcaz, böyle para mı vereceğiz.

412