Gündem
09 Eyl 2013 14:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:38

50. ALTIN PORTAKAL'DA YARIŞACAK FİLMLER BELLİ OLDU!

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak filmler belli oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Akaydın, 4-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek festivalin 50'nci yıla yakışır olacağını söyledi. Festivale bu yıl 68 uzun metrajlı filmin başvurduğunu bildiren Akaydın, bunun rekor olduğunu kaydetti.

Festivale gösterilen ilginin sinemanın her geçen gün güçlendiğini ve daha üretken hale geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Akaydın, başvuru yapan filmlerin 45'inde, yönetmenlerin ilk filmi olduğunu belirtti. Bu durumun sinemanın gençleştiğinin göstergesi olduğuna işaret eden Akaydın, genç sinemacıları özendirmek amacıyla 55 bin lira olan ilk film ödülünü bu yıl 100 bin liraya çıkardıklarını dile getirdi.

Festivalin 50'nci yılda, 2000'li yıllar sinemasına odaklanacağını belirten Akaydın, 2000'li yılların Türk sinemasının gençleşme ve değişim yılı olduğunu, genç yönetmenlerin dünya ölçeğindeki başarılara bu yıllarda damgasını vurduğunu söyledi.

10 FİLM YARIŞACAK
Akaydın, Altın Portakal'ın 50'nci yılında yönetmen Handan İpekçi, yapımcı ve yönetmen Özgür Doğan, senarist ve yapımcı Önder Çakar, oyuncu Defne Halman ile Prof. Dr. Selahattin Yıldız, sanat yönetmeni Natali Yeres ve sinema yazarı Tunca Arslan'dan oluşan ön jurinin değerlendirmesi sonucunda 10 filmin portakal için yarışmaya hak kazandığını kaydetti.

Akaydın, bu filmlerin, yönetmenliğini Ferit Karahan'ın yaptığı ''Cennetten Kovulmak", Ali Kemal Çınar'ın "Kısa Film", Ramin Matin'in "Kusursuzlar", Serdar Temizkan'ın "Kutsal Bir Gün", Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın "Mavi Dalga", Ömer Leventoğlu'nun "Mavi Ring", Atalay Taşdiken'in "Meryem", Mehmet Bahadır Er ve Maryna Er Gorbach'ın "Sev Beni", Alpgiray Uğurlu'nun "Uvertür" ve Nihat Seven'in "Uzun Yol" olduğunu anlattı.

JÜRİ BAŞKANI ŞORAY
Festivalin jüri başkanlığını Türk sinemasının "sultanı" Türkan Şoray'ın yapacağını hatırlatan Akaydın, jüride ayrıca yönetmenler Reis Çelik ve Ümit Ünal, Yunan müzisyen Eleni Karaindrou, yapımcı Şükrü Avşar, oyuncu Mahir Günşiray, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, yönetmen Mehmet Aksın, sinema yazarı Burçak Evren ve CNNTürk Programlar Koordinatörü ve gazeteci Aslı Öymen'in de yer alacağını bildirdi.

99 BELGESEL BAŞVURDU
Festivale bu yıl 99 belgesel filmin başvurduğunu dile getiren Akaydın, belgesel film jürisinde ise belgeselci ve yapımcı Nebil Özgentürk, Almanya Belgeselciler Birliği (AG DOK) Başkanı ve Avrupa Belgesel Ağının Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Frickel, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Ulutak, belgesel yapımcısı ve sinema yazarı Necati Sönmez ile haber programlarının yanı sıra yaptığı belgesel çalışmalarıyla da bilinen Şehbal Şenyurt Arınlı'nın yer aldığını ifade etti.

Belgesel film kategorisinde 15 filmin yarışacağını anlatan Akaydın, bu filmlerin Cem Fakir'in yönettiği "Esaretin günlüğü", Nilüfer Uzunoğlu'nun "Antigoni Küçük Adamız Hayatımız" ,Dilek Gökçin'in "Bûka Baranê", Piran Baydemir'in "Fecîra", Nezahat Gündoğan'ın "Hay Way Zaman", Hikmet Yaşar Yenigün'ün "İmbatla Dol Kalbim", Haydar Demirtaş'ın "Misafir", Doğu Akıncı'nın "Mustafa'nın Yaşam Zinciri", Özgür Fındık'ın "Olağan Haller", Lusin Dink'in "Saroyan Ülkesi", Andrea Luka Zimmerman'ın "Taşkafa- Bir Sokak Hikayesi", Birnur Pilavcı'nın "Tek Başına Dans", Caner Canerik'in "Was", Deniz Koçak'ın "Yaşam Marangozu" ve Deniz Şengenç'in "Yürümek" olduğunu kaydetti.

KISA FİLMDE REKOR BAŞVURU
Başkan Akaydın, Kısa Film Yarışması'na bu yıl 206 film başvurduğunu, bunun da rekor olduğuna dikkati çekerek, jürinin değerlendirmesi sonucu festivalde 20 kısa filmin yarışmasına karar verildiğini anlattı. Akaydın, kısa film yarışmasının jürisinde ise yönetmen Erdem Tepegöz, yönetmen Rezan Yeşilbaş, sinema ve tiyatro oyuncusu Esra Akkaya, film eleştirmeni Serdar Kökçeoğlu, Yrd. Doç. Dr. Zehra Yiğit'in yer alacağını belirtti.

EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ 350 BİN LİRA
Akaydın, festivalde toplam 600 bin lira ödül dağıtılacağını, en iyi film ödülüne 350 bin lira verileceğini ifade etti. En iyi yönetmen ödülünün 55 bin lira, en iyi senaryo ödülünün de 35 bin lira olduğuna dikkati çeken Akaydın, en iyi görüntü yönetmeni ve en iyi müzik ödüllerinin 30'ar bin lira olacağını söyledi. Genç sinemacıları özendirmeye yönelik bir uygulamaya da imza atıldığını vurgulayan Akaydın, en iyi ilk film ödülünün 55 bin liradan 100 bin liraya, 15 bin lira olan en iyi belgesel film ödülününün 30 bin liraya, 10 bin lira olan en iyi kısa film ödülünün de 15 bin liraya yükseltildiğinin altını çizdi.

CAHİT BERKAY'DAN 50. YILA ÖZEL BESTE
Festival kapsamında 50. yıl resepsiyonu ve festivalin mimarlarına saygı niteliği taşıyan 50. yıl töreninin yapılacağını dile getiren Akaydın, unutulmayan film müziklerine imza atan ve "en iyi müzik" dalında en çok altın portakal alan müzisyenler arasında yer alan Cahit Berkay'ın Altın Protakal için 50. yıl bestesi hazırladığını, bu bestenin törende seslendirileceğini söyledi. Akaydın, sinema yazarı Tuncer Çetinkaya'nın editörlüğünde 50. yıl kitabının hazırlandığını kaydetti.

OSCAR ÖDÜLLÜ FARHADİ ANTALYA'DA
Akaydın, İran sinemasının Oscar ödüllü ünlü yönetmeni Asghar Farhadi'nin festivalin onur konuğu olarak kente geleceğini bildirerek, Farhadi'nin bu yıl Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülü kazanan "Le Passé - Geçmiş" filminin Antalya'daki galasında sinemaseverlerle bir araya geleceğini, galaya filmin başrol oyuncusu Ali Mosaffa'nın da katılacağını belirtti. Festivalde dünya sinemasının özgün ve nitelikli örneklerinin "ustaların gözünden" başlığı altında beyaz perdede gösteriminin yapılacağını ifade eden Akaydın, 100. yılını kutlayan Hindistan sinemasının da bu yıl festivalde yer alacağını söyledi.

Akaydın, festivalde geçen yıl AKM'deki salonlarda 30 bin, toplamda ise 80 binden fazla kişinin sinema izlediğini ifade etti. Altın Portakal'ı "Halkın portakalı" haline getirdiklerini anlatan Akaydın, festival kapsamında 800 Antalyalının kısa film eğitimi aldığını, 4 yıl boyunca 43 vatandaşın film çektiğine dikkati çekti.

'SURİYE VE GEZİ ETKİLEMEDİ'
Akaydın, bir gazetecinin sorusu üzerine "Altın Portakal'da, Suriye'de yaşananların ve Gezi olaylarının bir etkisi yok. Zaten rekor düzeyde film katılımından da belli. Umarım bundan sonra da olmaz. Ciddi bir bölgesel gerginliğin eşiğindeyiz. Biz belediye ve AKSAV olarak uluslararası konjönktür ne olursa olsun görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Şu an bir olumsuzluk yok" diye konuştu.

'BAKANLIK 250 BİN LİRA VERİYOR'
Festivale Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkısına ilişkin soruya ise Akaydın, "Bu yıl 5'inci yılım. 2008 yılında, yani benden önceki belediye başkanlığı yılında bakanlık 7.2 milyon lira devlet yardımı verirken, bu yıl 250 bin lira vereceklerini bildirdiler. O para da henüz hesabımıza yatmadı. Sanırım seneye bakanlığa üste para vereceğiz" diye konuştu. Akaydın, festivale 5 yıldır hiçbir Kültür ve Turizm Bakanının katılmadığını, bu yıl da parti ayrımı yapmaksızın herkesi davet edeceklerini dile getirdi.

'ANTALYA'YA PATRIOT YERLEŞTİRDİM'
Bir gazetecinin "Bölgesel gerginlik var. Füze hesabı yapıldı mı" sorusu üzerine Akaydın, "Antalya'nın uç noktalarına Patriot füze sistemi yerleştirdim. Bir hafta süreyle kalacak. Herhangi bir füze saldırısı olmayacağının garantisini veririm" şeklinde gülerek espri yaptı.