Gündem
18 Mayıs 2013 00:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:10

436 MİLYON DOLAR BORÇ ÖDENMEZSE...İŞTE KARAMEHMET'İ BEKLEYEN TEHLİKE!

2.4 milyar dolarlık şahsi servetiyle Türkiye'nin en zengin 11.işadamı olan Mehmet Emin Karamehmet'in yolu bir kere daha devletle kesişti.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Çukurova Holding’e ait  Show Tv ile BMC’ye el koydu. Vatan yazarı Ufuk Şanlı operasyonun perde arkasını yazdı:

İşte operasyonun perde arkası...

2.4 milyar dolarlık şahsi servetiyle Türkiye’nin en zengin 11. İşadamı olan Mehmet Emin Karamehmet’in yolu bir kere devletle kesişti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Çukurova Holding’e ait  Show Tv ile BMC’ye el koydu.

Şirketlere el konulma nedeni ise Karamehmet’in İnterbank ve Dinç Bilgin Grubundan kaynaklanan kredi borçları. Esentepe Kasap Sokak’ta imzalanan gizli kredi sözleşmelerini ortaya çıkaran TMSF, Karamehmet’e 250 milyon dolarlık bir borç çıkarmıştı. Bu borcu ödemek için 2008’de devletle el ıkışan Karamehmet, borçlarını taksit taksit ödedi. Ancak Ekim 2012’de ödemesi gereken 50 milyon dolarlık taksidi ödemedi. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ve yönetim, Çukurova Grubu’nun Turkcell’den ötürü son derece kritik bir süreçten geçtiğini düşünerek tam 8 ay boyunca grubun ödeme yapmasını bekledi. Ancak Gruba tanınan son sürede dolunca Fon yönetimi harekete geçti. Faiziyle birlikte 436 milyon dolara ulaşan bu borcu tahsil etmek için grubun 2 şirketinin yönetimine el koydu.

TMSF kaynakları, sorunun çözümü için kapının açık olduğunu belirterek şunları söyledi : “Şimdilik  şirketlerin yönetimine el konuldu. Eğer ödeme yapılmazsa diğer varlıklara da hacze gidilebilir. Bu şirketler arasında Turkcell, Genel Energy, Digiturk gibi şirketler de olabilir… Şu saatten sonra top bizde değil, onlarda…” 

İşte resmi açıklama...

TMSF’den yapılan açıklamada gelişmeler şöyle özetlendi:  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Çukurova Grubu’ndan olan alacaklarının tahsilini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunundan kaynaklanan yetkilerini kullanarak 16 Mayıs 2013 tarihinde aldığı kararla AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik San. Tic. Aş ve BMC San. ve Tic. Aş’ nin yönetimini devralmıştır.          

Daha önce de çeşitli zamanlarda yönetim ve denetimi TMSF’ye devrolunan şirketler, Çukurova Grubu ile yapılan protokoller çerçevesinde Gruba iade edilmişti. Ancak gelinen aşamada, Çukurova Grubu, protokol kapsamında ödemekle yükümlü bulunduğu borcunu zamanında ödememiş ve Ekim 2012 tarihinden bugüne kadar Fon tarafından kendilerine verilen makul sürede de temerrüt halini ortadan kaldırıcı ödeme yapmamıştır.

Bu durumda, ileride telafisi mümkün olmayacak kamu zararına yol açılmaması için ilgili borçlu grup hakkında temerrüt hükümlerinin uygulanmasına ve ilgili şirketlerin yönetim ve denetiminin Fon’a devri zorunluluğu doğmuştur.