Gündem
26 Ağu 2010 11:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:34

40 YAŞINI GEÇMEMİŞ EN İYİ 20 TÜRK YAZAR!

Newsweek Türkiye'nin hazırladığı liste, kariyerlerinin farklı aşamalarındaki isimlerden oluşuyor.

Yazıyorlar... Türkiye’de belki en çok para kazandıracak, sevdiklerini en çok gönendirecek, şan, şeref, mevki, itibar getirecek işi yapmıyorlar; buna rağmen ve muhtemelen bütün bunları kale almayarak, yazıyorlar. Üstelik çok iyi yazıyorlar. Bağrından Sait Faik’i, Yaşar Kemal’i, Adalet Ağaoğlu’nu, Attila İlhan’ı, Ayşe Kulin’i, Orhan Pamuk’u ve daha nicelerini çıkarmış bir geleneğin içinde akarak (çoğunlukla da geleneği reddederek) yazıyorlar.
Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü‘nü alırken yaptığı "Babamın Bavulu" başlıklı konuşmasında, yazma gerekçesini anlatırken başka nedenlerin yanında şunları da söylüyordu: "İçimden geldiği için yazıyorum! Başkaları gibi normal bir iş yapamadığım için yazıyorum. Benim yazdığım gibi kitaplar yazılsın da okuyayım diye yazıyorum. Hepinize, herkese çok çok kızdığım için yazıyorum. Bir odada bütün gün oturup yazmak çok hoşuma gittiği için yazıyorum. Onu ancak değiştirerek gerçekliğe katlanabildiğim için yazıyorum. Ben, ötekiler, hepimiz, bizler İstanbul’da, Türkiye’de nasıl bir hayat yaşadık, yaşıyoruz, bütün dünya bilsin diye yazıyorum."

İŞTE O YAZARLAR...

Newsweek Türkiye’nin listesindeki isimler de belki aynı, belki tümüyle farklı gerekçelerle yazıyor, yazdıkça dünyamızı genişletiyor, yaşanabilir kılıyorlar. Daha da çok yazacaklar, kitapları rafları (ve artık eokuyucuların belleklerini de) dolduracak. Nasıl yaşadık, nasıl yaşıyoruz, nasıl yaşayacağız; öğrenmek ve hayal kurmak için onları okumaya devam edeceğiz.

HAYALLERİNE YER AÇIYORLAR
Listedeki yazarlar kariyerlerinin farklı aşamalarında bulunuyor. Kitapları Türkiye gibi okumakta tereddüt eden insanların yaşadığı bir ülkede yüz binler satan, artık dünyaca tanınan Elif Şafak’ın yeri ayrı. Kamuoyunun öteden beri tanıyıp takip ettiği Ece Temelkuran, Şebnem İşigüzel gibi yazarlar da bu listede, henüz tek kitap yayımlayan yeni yazarlar da...

Liste yazın dünyamızın önde gelen isimlerinin önerilerinin ışığında oluşturuldu. Bir oylama söz konusu değildi- katkıda bulunanlar başarılı buldukları 40 yaş altı yazarları sıraladılar.

Newsweek Türkiye’nin editoryal ekibinin öneri ve tercihleri, onlarca isim arasında son 20’nin belirlenmesinde rol oynadı. Dergi onları okurlarına şu satırlarla sundu: "Bazılarını zaten tanıyorsunuz, hatta dünya tanıyor; bazılarıyla ilk defa burada tanışacaksınız. Ama şu kadarından emin olabilirsiniz: Hepsi hem kendi dünyalarını okura açmak hem de sizin dünyanızda kendi hayallerine yer açabilmek için kapanıp bir köşede yıllardır satır satır, dize dize ter döküyor."

Habertürk


ETİKETLER
#yazar #türk yazar