40 ışık yılı uzakta yeni bir ‘Dünya’ bulundu

Güneş'ten aldığı ışık açısından Dünya ve Venüs'ün arasında yer alan, bu açıdan yaşamaya elverişli olduğu düşünülen yeni bir gezegen keşfedildi. Gezegen, Dünya ile aynı büyüklükte.

40 ışık yılı uzakta yeni bir ‘Dünya’ bulundu - Sayfa 1

Dünya’ya yaklaşık 40 ışık yılı mesafede yer alan, Dünya ile aynı büyüklüğe sahip bir gezegen bulundu. Gezegenin ‘olasılıkla yaşamaya elverişli’ bir gök cismi olduğu düşünülüyor.

17
40 ışık yılı uzakta yeni bir ‘Dünya’ bulundu - Sayfa 2

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, ‘Gliese 12b’ ismi verilen gezegene ilişkin araştırma, ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ isimli dergide yayınlandı. Araştırmayı yapan ekipte yer alan, Güney Queensland Üniversitesi Astrofizik Bölümü doktora öğrencisi Shishir Dholakia, yaşadıkları ‘Eureka anını’ anlattı.

27
40 ışık yılı uzakta yeni bir ‘Dünya’ bulundu - Sayfa 3

Dholakia, “Yuvarlak bir hesap yaptık. Olasılıkla Dünya ile aynı büyüklükte olduğunu, muhtemelen ılıman olduğunu ve gerçekten ama gerçekten yakında olduğunu hesapladık. Bir gün içinde ‘Bunu yazmalıyız, bu gerçekten çok havalı bir şey’ diye düşündük” diye konuştu.

37
40 ışık yılı uzakta yeni bir ‘Dünya’ bulundu - Sayfa 4

Söz konusu gök cisminin sıvı haldeki suyun yüzeyde toplanması için doğru sıcaklıkta olabileceğine dikkat çeken doktora öğrencisi, “Bu önemli çünkü gezegenlerin üzerinde sıvı halde su bulunabilmesi halinde üzerine yaşanabilir olduğu düşüncesindeyiz” bilgisini verdi.

47