Gündem
26 Nis 2013 22:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:08

4. ANTALYA TELEVİZYON ÖDÜLLERİ YARIN VERİLİYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 4. Antalya Televizyon Ödülleri, yarın sahiplerine verilecek.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Kültür Merkezinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, yarışmada 145 televizyon programı, 24 drama dizisi, 20 belgeselin ön jüri tarafından değerlendirildiğini kaydetti.

Dizilerde rol alan sanatçılar ve çalışanların ağır çalışma koşulları olduğuna dikkati çeken Akaydın, Altın Portakal'da olduğu gibi "Sektörün sorunlarını tartışalım" noktasına gelmediklerinin altını çizdi. Gelecekte bu noktaya geleceklerine inancını dile getiren Akaydın, "İstiyoruz ki bu yerleşsin, Antalya Televizyon Ödülleri marka olsun. Bugünkü katılım, marka oluşturduğumuzu da gösteriyor" dedi.

Akaydın, bu yıl Kanal D Haber Grup Başkanı merhum Mehmet Ali Birand adına da bir ödül verileceğini belirterek, "Antalya Televizyon Ödülleri'ni, Antalya Altın Portakal Film Festivali ile yarışır duruma getirdik" diye konuştu.

"Dizi satışından elde edilen gelir 100 milyon dolar"

Jüri Başkanı Faruk Bayhan, festivalin bütçesinin yaklaşık 1 milyon 200 bin lira olduğunu kaydetti. Türk dizilerinin yurt dışına satışından elde edilen gelirin 100 milyon dolar civarında olduğuna değinen Bayhan, bu rakamın gittikçe arttığına işaret etti. Dizilerin turizme de katkısı olduğunu belirten Bayhan, turistlerin dizilerin yapıldığı platoları görmeye geldiklerini anlattı.

Bayhan, sadece dizi değil, format satışı da yapıldığını vurgulayarak, Güney Amerika ve İtalya'ya format satışı olduğunu söyledi. Son 10 yılda yapılan Türk dizilerinin kalitesinin, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerini geçer hale geldiğini vurgulayan Bayhan, şöyle konuştu:

"Sinema filmi gibi diziler çekilmeye başlandı. Dünya da değişti artık. Bundan 20-30 sene önce bazı Arap ülkelerine gittiğimizde müzik programları dışında başka bir şey almak istemiyorlardı. Özel televizyonlar açılınca bu iş bitti. Artık her yerde, hem televizyon hem yapımcılar olarak çok üst seviyelerdeyiz. Gördüğüm kadarıyla bizim dizilerimiz, seyirci kapasitesi bakımından hemen hemen Güney Amerika'yı geçmeye başladı."

Tüm programlar değerlendirilsin tavsiyesi

Faruk Bayhan, yarışmada değerlendirmenin, katılım başvurusunda bulunan yapımlar arasında yapıldığına dikkati çekti. Bir firma programıyla yarışmaya katılmıyorsa değerlendirmenin yapılamadığını anlatan Bayhan, "Bugün yaptığımız toplantıda Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV'a tüm programların değerlendirilmesi konusunda bir tavsiye kararı vereceğiz. Şu anda önümüze geleni değerlendiriyoruz. Önümüze gelmeyen programları değerlendirmiyoruz. Bundan sonra bu önerimiz kabul edilirse bütün programlar değerlendirilecek" diye konuştu.

AKSAV Başkanı Arif Bulut, Antalya Televizyon Ödülleri'nin kapsamı ve prestijiyle ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi. Bulut, Türkiye'nin, dünyanın birçok ülkesine dizi ihraç eder hale geldiğine işaret ederek, "Yapımcılarımızla dizi film sektörünü bir araya getirmek için bir marketing sistemi kurmak bizim en büyük arzumuz" dedi.

Ödül töreni yarın

Bu yıl 4'üncü kez gerçekleştirilecek Antalya Televizyon Ödülleri'nin töreni, Engin Hepileri ve Mine Tugay'ın sunumuyla Antalya'daki Mardan Palace Otel'de yapılacak.

34 dalda "en iyilerin" ödüllendirileceği gecede, gazeteci, yazar, haber ve spor spikeri Halit Kıvanç, haber spikeri Can Akbel ve canlandırdığı "Huysuz Virjin" karakteriyle tanınan Seyfi Dursunoğlu'na "Onur Ödülü" verilecek.

Yarışmada dünyanın önemli buz pateni sanatçısı ve koreograflarından Alla Duhova'nın kurduğu TODES adlı dans grubu da gösteri sunacak.