Gündem
19 Mayıs 2010 12:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:18

386 PROJE BİR ÇALIK ETMEDİ!.. ÇALIK'A 14.8 MİLYARLIK TEŞVİK!..

Adana Ceyhan'a rafineri kurmaya hazırlanan Çalık Grubu, Hazine Müsteşarlığı tarafından 14.8 milyar liralık yatırım teşvik belgesi verildi.

Çalık Grubu Adana Ceyhan’da  yapacağı petrokimya ve rafineri tesisi için Hazine Müsteşarlığı’ndan 14 milyar 828 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Dün Resmi Gazete’de nisan ayında alınan teşvik belgeleri listesi yayınlandı. Nisan ayında 387 yatırım projesi 17.5 milyar liralık teşvik belgesi aldı.

Çalık Grubu’nun 14.8 milyar liralık yatırım taahhüdü ise teşvik listesine damgasını vurdu. Nisan ayında alınan 17 milyar liralık yatırım teşvik belgesinin yüzde 84’ünü Çalık Grubu’nun rafinerisi oluşturdu. Geri kalan 386 proje ise 2.7 milyar liralık teşvik belgesi sağlamış oldu. Türkiye’de ocak başından bu yana 24 milyar liralık yatırım için teşvik belgesi alındı. 4 aylık dönemde Çalık Grubu’nun aldığı rafineri yatırımı teşvikinin toplam teşvik belgelerinin büyüklüğüne oranı ise yüzde 60’ı buldu.

TEŞVİKLE YÜZDE 40 VERGİ İNDİRİMİ SAĞLAYACAK

Grup 14.8 milyarlık teşvikli yatırımın 5.9 milyar liralık bölümünü vergiden düşecek. Çünkü Ceyhan’daki rafineri için Hazine, Çalık Grubu’na teşvik yasaları çerçevesinde yüzde 40’lık vergi indirimi uygulayacak. Bedelsiz arazi, KDV ve gümrük muafiyetleri de eklendiğinde Adana Ceyhan’daki 14.8 milyar liralık yatırımın yarısını vergi teşviki karşılamış olacak. Yani yatırım bitip devreye girdikten sonra rakipleri her 100 liralık kazanç için 20 lira vergi öderken, Çalık Grubu 8 lira vergi ödeyecek. Çalık yaklaşık 20 yıl boyunca vergisini yüzde 40 düşük ödeyecek. Yatırım rakamından hareket edildiğinde bu yaklaşık 5.9 milyar liralık bir indirim demek.

ARAZİ BEDELSİZ, ÜÇ YIL SSK PRİMİ ÖDENMEYECEK

Çalık Grubu, Ceyhan’daki rafineri arazisini bedelsiz olarak alırken, çalıştırmayı taahhüt ettiği 588 kişi için de 3 yıl boyuca işverene ait SSK primini ödemeyecek. Yaklaşık 3milyon liralık bir SSK yükünden kurtulan şirket, yatırım için aldığımakine ve teçhizat için KDV ödemeyecek, ithal ürünlerde de gümrük vergisinden muaf olacak. Bu da gruba 2.5 milyar liralık avantaj sağlayacak.

5.9 MİLYARLIK VERGİ AVANTAJI VAR

- Adana, teşvik listesinde ikinci bölge olduğu için Çalık Grubu yüzde 40 vergi indirimi katkısı alacak. Bu da yatırım tutarından hareket edildiğinde 5.9 milyar lira demek.

- Adana Ceyhan’daki rafineri arazisinin yerini kamu tahsis edecek.

- Teşvik için yapılan başvuruda 588 kişilik istihdamdan söz ediliyor. Teşvik Yasası çerçevesinde üç yıl boyunca Çalık burada çalışacak olanlar için işveren
sigorta primini ödemeyecek.

- Yatırımda kullanılmak üzere alınan bütün malzemeler için KDV ödenmeyecek. İthal malzemelerde gümrük vergisi alınmayacak.

Yüzde 84’ü Çalık’ın
Nisan ayında 17 milyar liralık yatırım teşvik belgesinin  yüzde 84’ünü Çalık’ın rafinerisi oluşturdu.

Gazete Habertürk