Gündem
21 Mar 2011 12:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:09

33 YILLIK NEŞELİ GÜNLER FİLMİ TWITTER'A DAMGASINI VURDU!

1978 yılında çekilen Neşeli Günler isimli yeşilçam filmi, yıllar sonra Twitter'da en çok konuşulanlar listesine girdi.

Facebook’tan sonra en popüler mikro-blog sitesi olan Twitter, Facebook’tan farklı olarak kullanıcıların trendleri takip edebilmesini sağlıyor. Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden dolayı Twitter’da en çok “Japonya”, “Deprem”, “Tsunami” kelimelerinin geçtiği cümleler kurulurken, bu da Twitter’ın trend bölümünü günler boyu elinde tuttu.

Geçen haftasonu ise 1978 yılında çekilen, yani 33 yıl öncesinin filmi yıllar sonra Twitter’ın Türkiye kanalında en çok konuşulanlar listesine girdi. Münir Özkul,Adile Naşit ve birçok dev oyuncuyu bir araya getiren Neşeli Günler  filminin Twitter’da en çok konuşulanlar listesine girmesinin sebebi ise bir gün evvelindeki akşam televizyon kanallarından birinde oynamış olmasıydı.

İşte Neşeli Günler filmiyle ilgili atılan twit’lerden birkaçı:

Funda_Gun: Merdivenlerden akan sabun köpükleri

90larmuzesi: 90’larda Neşeli Günler izleyip 2 gün muhabbetini yapardık, yıl oldu 2011 hala Neşeli Günler’e doyamıyoruz. Böyle kült olunuyor demek…

Selisduru: Neşeli Günler dün akşam yayınlandı ve trending topic mi oldu, artık hiç şaşırtıcı gelmiyor bu durum.

Ysnzmn: neşeli günler, süt kardeşler, hatta tosun paşa…

Usuyoruz: Herkes Neşeli Günler neden trend oldu diye soruyor; geçen akşam TRT ekranlarında oynadı, hala konuşuluyor, o yüzden.

Lylsnr: Neşeli Günler, her bir sahnesi harika, ama bir sahnesi harika ama Ziya’nın jilet satışı bombadır.

Zygotos: Neşeli Günler trendler kendiliğinden olmuyor bence, olduruluyor

Nilbaha: neşeli günler, gülen gözler, bizim aile, hababam sınıfı, sultan, tosunpaşa, kapıcılar kralı, son hıçkırık, mavi boncuk, güllü milyon kere izlenir

Ekorkmaz: Neşeli Günler trending topics’e girmiş ya… Ben Türkiye’den hala umutluyum…

Furkanismus: Neşeli Günler filmini ve jenerik müziğini çok seviyorum.

Tweet’lerden de anlaşılacağı üzere televizyonlarda yeni yayınlanan veya vizyona giren bir yeni bir film gibi bunca yıl sonra Twitter’da Neşeli Günler’in kendine yer bulması birçok kullanıcıyı şaşırtmışa benziyor. Peki Twitter’daki Trend Topics yani en çok konuşulanlar bölümündeki liste nasıl belirleniyor ve bu listeye girebilmek gerçekten kolay mı?

TWITTER’DA TREND NASIL BELİRLENİYOR

Twitter’da yazılan bir iletinin tekrar tekrar aynı kullanıcı tarafından farklı cümlelerle atılması, bu listeye girmek için yeterli değil; hatta Twitter üzerinden hiçbir etkisi de yok. Burada en önemli nokta aynı konu veya kelimeyle ilgili yüzlerce, binlerce ve hatta milyonlarca kullanıcının belirli bir süre zarfında aynı twit’i girmesi… Yani deprem dolayısıyla “Deprem” kelimesinin sadece birkaç gün içinde 5 milyon kez twit’lerde dile getirilmesi, bu kelimenin aylar boyu trend listesinde duracağı anlamına gelmiyor. Aksine, belirlenen süre (örneğin 48 saat içinde) aynı konuyla ilgili atılan twit’ler listeye girebiliyor. Yani uzun vadede atılan twit sayısı ne kadar çok olursa olsun, kısa vadede atılanlar trendi belirliyor. Bu şekilde Twitter, kullanıcıların sıcağı sıcağına trendleri takip edebilmesini amaçlıyor. Bu nedenle vizyona giren bir filmde çok konuşulan bir oyuncunun birkaç gün içinde bu listeden çıkabilmesi mümkün hale geliyor.

NEŞELİ GÜNLER (1978)

1978 yılında çekilen Neşeli Günler, birçok dev oyuncuyu bir araya getiren kült yeşilçam filmlerinden biriydi. Orhan Aksoy’un yönetmenliğini yaptığı, Sadık Şendil’in ise senaryosunu kaleme aldığı filmde Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Mürvet Sim, Ayşen Gruda, Ahmet Sezerel, Oya Aydoğan, İhsan Yüce gibi efsane oyuncular yer alıyordu. Münir Özkul (Kazım) ve Adile Naşit (Saadet), bir türlü geçinemeyen ve evlatlarından ayrı iki turşucuyu oynuyordu. Ziya karakteriyle hiçbir zaman unutulmayan Şener Şen bir başka filmde, Gülen Gözler’de de, Vecihi karakteri ile yeşilçamın en beğenilen karakterlerinden birine hayat vermişti.

Selim ÖZTÜRK
hurriyet.com.tr