Dünya
01 Eki 2023 17:12 Son Güncelleme: 01 Eki 2023 17:18

30 yıl sonra bir ilk: BM misyonu Karabağ'da!

Birleşmiş Milletler misyonunun durumu incelemek ve insanların ihtiyaçlarını belirlemek için bölgeye geldiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) misyonu Karabağ'a ulaştığı. Bu, bir BM misyonunun bölgeye yaklaşık 30 yıl aranın ardından gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

BM misyonunun Karabağ'a girdiğini ve Ağdam'dan geçerek Askeran-Hankendi yönüne doğru ilerlediğini belirten kaynaklar, "Misyonun amacı, bölgedeki durumu incelemek ve sakinlerin insani ihtiyaçlarını belirlemek" ifadelerini kullandı.

Misyonda BM'nin farklı kurumlarından temsilciler bulunduğunu kaydedilirken, bir BM misyonunun Karabağ'ı en son yaklaşık 30 yıl önce ziyaret ettiğinin altı çizildi.

ÇATIŞMALAR 20 EYLÜL'DE SONA ERMİŞTİ

19 Eylül'de Karabağ'da yeniden alevlenen çatışmalar, 20 Eylül'de Rus barış gücünün arabuluculuğunda varılan anlaşmayla sona ermiş, Dağlık Karabağ'daki silahlı oluşumların tümüyle silahsızlandırılması kararlaştırılmıştı.

Anlaşmanın ardından Azerbaycan ve Dağlık Karabağ temsilcileri, yeniden entegrasyon konusunda iki görüşme gerçekleştirirken 24 Eylül'den itibaren Dağlık Karabağ sakinleri bölgeden ayrılarak Ermenistan'a taşınmaya başlamıştı.