Teknoloji
30 Kas 2022 16:58 Son Güncelleme: 30 Kas 2022 17:01

30 bin yazılımcı Türkiye’yi terk mi etti? Mustafa Varank'tan flaş açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, son bir yılda Türkiye’den 30 bin yazılımcının gittiği yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Varank “Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var ama birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışmaya devam ediyorlar" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ankara’da  'Siber Güvenlik Haftası Açılışı ve Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı'na katıldı.

Programda Bakan Varank ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da yer aldı. Bakan Varank, konuşmasında, dijitalleşme ve teknolojiyle birçok şeyin daha kolay olmasına karşın avantajları gibi dezavantajlarının da olduğunu belirtti.

 'SİBER VATANDA DA MÜCADELE EDİYORUZ'

Bakan Varank, ulusal siber güvenliğin, bir ülkenin bağımsızlığının ve ekonomik kalkınmasının teminatı olduğunu vurguladı.

Varank "Nasıl sınırlarımızı kararlılıkla koruyorsak nasıl Suriye'de ya da 'Mavi Vatan'da çıkarlarımız için mücadele ediyorsak 'Siber Vatan' olarak ifade ettiğimiz alanda da mücadelemizi sürdürüyor, buna göre stratejiler geliştiriyoruz" diye konuştu.

'ALTI BOŞ RAKAM'

Varank, 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği iddialarıyla ilgili de konuştu.

Bakan "Türkiye'den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğine dair haberi özellikle muhalif basın paylaşmaya çalışıyor. Bu rakamı kim takip etmiş, gerçekten de 30 bin yazılımcı ülkeden gitmiş mi? Altının boş olduğunu görebiliyorsunuz. Biz bu rakamları takip ediyoruz. Evet, şu anda Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var. Bunlardan birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına 'freelance' olarak çalışmaya devam ediyorlar. Biz bunu da yanlış bir iş olarak görmüyoruz. 'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru bir ifade değil. Bu altı boş bir rakam" diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, son 20 yılda siber güvenlik alanındaki 664 projeye yaklaşık 1 milyar liraya destek verildiğini sözlerine ekledi.