Televizyon
17 Mar 2015 18:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:08

3 İngiliz kızın aileleri hangi televizyon kanalına konuştu?

DAİŞ'e katılmak üzere İngiltere'den kaçan 3 İngiliz genç kızın aileleri ile dünya basınında ilk kez hangi televizyon kanalı görüşebildi?

DAİŞ’e katılmak üzere İngiltere’den kaçan Shamima Begum (15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana (16) adlı 3 İngiliz genç kızın aileleri dünya basınında ilk kez TRT Türk’e konuştu. Genç kızların aileleri ve avukatları “Küresel Bakış” programı aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istediler.

İlk kez ve sadece TRT Türk’e konuşan aileler, çabalarından ötürü Türk Hükümetine minnet duyduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birçok konuda sonuç aldığını, kendilerine de yardım edebilecek kişinin yine Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söylediler.
TRT Türk’ün sorularını cevaplandıran Shamima Begum’ün kız kardeşi Samiha Begum, “Şu an duygularımı nasıl ifade edebileceğimi bilemiyorum. Ailecek dağılmış durumdayız. Kız kardeşimizi evde görmek istiyoruz.” dedi. Samiha Begum, kardeşi ile geçirdiği son günü şöyle anlattı:
“Akrabalarımızın düğünü vardı. Ailece oradaydık. O da bizimle birlikte düğüne geldi. Düğünden sonra hep birlikte, tüm aüile eve döndük. Gittiği günden önceki davranışları, geçen sene ya da ondan önceki senelere göre kıyasladığımda davranışlarında hiçbir değişiklik yoktu. Ona söylemek istediğimiz onu çok özledik ve onu çok seviyoruz. Onu evde istiyoruz. Onun yanlış bir şey yapmadığını düşünüyoruz ve bunu bilmesini istiyoruz.”
“ERDOĞAN BİRÇOK KONUYU AÇIĞA KAVUŞTURDU”
Türk yetkililerine de seslenen Samiha Begum, “Sadece Türkiye’nin yardımını bekliyoruz. Ailece dediğim gibi yıkılmış durumdayız ve yardıma ihtiyacımız var. Ve şu anda duruma baktığımızda bize en çok yardımı dokunabilecek ülke Türkiye. Türk otoritelerinin yardımını bekliyoruz. Tayyip Erdoğan’a mesajım şu: Erdoğan bugüne kadar bizim bilmediğimiz birçok konuyu açığa kavuşturdu ve süreç hakkında bizim bilgilenmemizi sağladı. Tayyip Erdoğan şu ana kadar yaptığı çalışmalarla bize yardımcı oldu. Ama bize bu olayın çözülmesi için biraz daha yardımcı olabilirse çok minnettar olacağız” diye konuştu.
İçişleri Komisyonunda İngiliz polisi tarafından kendilerinden özür dilendiğini söyleyen Samiha Begum, “Kızlarımızın buraya gelmesi halinde onların tutuklanmayacağı garantisi bize içişleri komisyonunda verildi. Bunu bilmek bizim için çok önemliydi. Bu garantiyi kızlarımıza duyuruyoruz. Bu sayede şu mesajı rahatlıkla verebilirim: Eve dönün. Yaptığınız işten dolayı yasal işleme tabii tutulmayacak, hapse girmeyeceksiniz. Sadece eve dönün” çağrısında bulundu.
“İNGİLİZ POLİSİ BİZDEN ÖZÜR DİLEDİ”
“Duygularımı şu anda anlatmakta çok zorlanıyorum. Çünkü şu anda ailece çok büyük bir sorununu içindeyiz.” diyen Amira Abase’nin babası Hüseyin Abase de “Kızım olaydan bir gün önce düğüne gideceğini söyledi ve evden ayrıldı, sonra geri gelmedi. Bize söylediği sadece bu. Evden çıktı ve geri gelmedi.” dedi.
TRT Türk mikrofonları aracılığıyla kızına seslenen Hüseyin Abase, “Kızıma mesajım evine dönmesi, onsuz bir hayatın bizim için bir anlamı olmadığı ve çok zor olduğu… Sadece evine dönmesini istiyorum.” çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım isteyen baba Abase sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu’nun sonuçları bize verilen bilgiler açısından faydalıydı. Metropolitan polisi bizden özür diledi. Şu an olay içerisinden bir adım öteye geçtik. Biraz daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mesajım kızımın evine dönebilmesi için kendisinin yardımına ihtiyacımız var. Kızımızı geri alabilmemiz için bize lütfen yardım edin.”
“ERDOĞAN’A TÜM NEZAKETİMLE SESLENİYORUM”
Kadiza Sultana’nın ablası Halima Khanom ise şunları söyledi:
“Bizim için çok zor bir durum. Şu ana kadar neler olduğu konusunda hiçbir bilgiye sahip değilim. Ne olduğu hakkında bilgimiz yok. Nasıl olduğu hakkında bilgimiz yok.
Onun bilmesini istediğim şey onu çok sevdiğimiz ve çok özlediğimiz. O yanlış bir şey yapmadı ve ona hiçbir şekiled kızgın olmadığımızı söylemek istiyorum. Sadece onun eve gelmesini istiyoruz.
Ülkeden ayrıldığı gün sabah okula gideceğini söyleyerek evden çıktı ve bir daha gelmedi. Gelmeyince annem çok endişelendi ve onu aramaya başladık. Arkadaşlarına sorduk. Çünkü arkadaşlarında olabileceğini düşündük. Ancak bir sonuç elde edemedik. Nerede olduğunu bilmiyorduk.
Tayyip Erdoğan’dan tüm nezaketimle bu durumu çözmesini ve bizim ailemize yardım etmesini istiyorum. Elinden ne geliyorsa Erdoğan’ın yapmasını istiyoruz. Tayyip Erdoğan’a, İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu’nda Türkiye’nin sağladığı bilgiler için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Bu bilgiler bizi, bilmediğimiz birçok konuda aydınlattı. Ve durumu daha iyi anlamamız için yardımcı oldu. Erdoğan şu ana kadar bize çok yardımcı oldu. Ancak kız kardeşimi bulabilmesi ve bize döndürmesi için elinden ne geliyorsa bize yardımcı olmasını istiyoruz. İçişleri Komisyonundan olumlu geri dönüşler aldık. Metropolitan polisi kız kardeşimin ve diğer kızların ülkelerine dönmeleri durumunda tutuklanmayacakları hakkında bize garanti verdi. Ve aynı zamanda bu durumla ilgili kendi başarısızlıkları için bizden özür diledi.”
Yılın röportajı bu akşam saat 21.00’de TRT Türk ekranlarında…