CineRadar
11 Ara 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:14

3 harflilerin düğününe sakın gitmeyin!

Artık “Türk korku sineması” ile başlayan cümleler kurabiliriz sanırım çünkü bu yıl sinemacılarımız bu türde tam 22 filme imza attı. Geçtiğimiz yıl 10 yerli korku filmi çekilmişken bu büyük bir sıçrama doğrusu…

Çeşitli festivallerde ödüller kazanan Evdeki Yabancılar’ı da çeken Dilek Keser ile Ulaş Güneş Kacargil’in yönettiği ve İrem Deniz, Ayşe Selen, Dilşah Demir ile Ayşin Yeşim Çapanoğlu’nun oynadığı yeni yerli korku filmimiz olan Azap, 11 Aralık 2015′de MC Film dağıtımıyla Don Kişot Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.

Yoğun şiddet sahneleriyle dikkat çeken film, yeni atanmış bir ilkokul öğretmeninin gittiği tekinsiz bir köyde başına gelenleri konu ediyor. Genç öğretmen Ayşin, ataması yapılan köyle ilgili araştırmasında geçmişte cinlere ait korkunç haberleri görür. Arkadaşlarının Ayşin’e düzenlediği veda partisinde, bu konuyla ilgili çıkan tartışma inatlaşmaya döner ve fincanla cin çağırma seansı ile içinden çıkılmaz, gerilimli ve korku dolu anlar yaşanır. Köye gece ulaşan Ayşin, tedirgin ve gizemli anlarla dolu yolculuktan sonra, Fatma Ana’ya misafir olur.



 Açıkçası filmin harika bir çıkış fikri olduğuna inanıyorum. Türk korku sinemasının favori teması olan cinler âlemi bu filmde de karşımıza çıkıyor. Artık cin filmlerinden sıkılmış olabilirsiniz ama bizim kurt adamlarımız, vampirlerimiz yok, canavarlardan korkmuyoruz, korkularımızı tetikleyen şeyler metafizik dünyaya ait bilinmezler. O sebeple ortada yanlış bir reçete yok.

Azap gişeyi hedefleyen ticari bir film olmasına rağmen türe deneysel bir çaba getiriyor. Yönetmenler, çapraz kesme (paralel kurgu) tekniğinin nimetlerinden faydalanarak aynı karakterin finalde birleşen iki ayrı macerasını seyirciye aktarıyor. Hikâyenin düğümü son birkaç dakikada çözüldüğü için filmin genelini dikkatle izleyip sabırlı olmanızı tavsiye ederim. Çünkü final, çoğu yerli korku filminde olduğu gibi, ağızda kekremsi bir tat bırakmak yerine –olması gerektiği gibi- yoğun bir arınma duygusuna (katarsis) yol açıyor.

Film, bütçesizlikten kaynaklanan sıkıntılarını oyunculuk ve kurgu anlamında aşmayı başarmış. Korku filmi izlemeyi sevenler Azap’tan hoşlanacaktır diye düşünüyorum. 

Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. işte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Steve Jobs

Danny Boyle’un yönettiği ve Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen ile Jeff Daniels’ın oynadığı Steve Jobs, 11 Aralık 2015’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



Steve Jobs filmi, merkezindeki muhteşem adamın kişisel portresini resmetmek üzere bizi dijital devrimin perde arkasına götürüyor. Steve Jobs’un yazarı senaryoyu Walter Isaacson’ın Apple’ın kurucusunun çok satan biyografisinden uyarlayan Oscar ödüllü Aaron Sorkin. Filmde, Apple’ın öncü kurucusu Steve Jobs’u Michael Fassbender, Macintosh’un eski pazarlama müdürü Joanna Hoffman’ı ise Kate Winslet canlandırıyor.

Victor Frankenstein

Paul McGuigan’ın yönettiği ve Daniel Radcliffe, James McAvoy, Jessica Brown Findlay ile Andrew Scott’ın oynadığı Victor Frankenstein, 11 Aralık 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Radikal bilim adamı Victor Frankenstein ve keskin zekâlı yardımcısı Igor Strausman, insanoğlunu ölümsüzlüğe götürmek için ortak bir çalışmaya ve vizyona sahiptirler. Ancak Victor’un deneyleri çok ileri gider ve bu saplantısı korkutucu sonuçlara yol açar. Sadece Igor Strausman arkadaşını deliliğin eşiğinden döndürebilir ve yarattığı canavardan onu kurtarabilir.

Pan

Joe Wright’ın yönettiği ve Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Rooney Mara ile Adeel Akhtar’ın oynadığı Pan, 11 Aralık 2015′de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Peter 12 yaşında, bastırılamaz ölçüde asi bir mizaca sahip, yaramaz bir çocuktur. Fakat tüm hayatını geçirdiği Londra’nın kasvetli yetimhanesinde bunların tercih edilen nitelikler olduğu pek söylenemez. Sonra bir gece Peter yetimhaneden kaçırılıp korsanların, savaşçıların ve perilerin olduğu “Varolmayan Ülke” adında fantastik bir dünyaya götürülür. Peter, annesinin sırrını çözmeye ve bu sihirli topraklarda hakkı olan yerini bulmaya çalışır.

Rüzgarın Hatıraları

Özcan Alper’in yönettiği ve Onur Saylak, Mustafa Uğurlu, Sofya Khandamirova, Murat Daltaban, Ebru Özkan, Tuba Büyüküstün ile Menderes Samancılar’ın oynadığı Rüzgarın Hatıraları, 11 Aralık 2015′de Bir Film dağıtımıyla Nar Film – Most Prodüksiyon tarafından vizyona çıkarılıyor.



2. Dünya Savaşı’nın son günlerinde muhalif şair ve ressam Aram’ın, Türkiye’den kaçmak zorunda kalmasıyla birlikte, evrakları gelene dek SSCB – Gürcistan sınırındaki küçük bir dağ köyünde saklanmasıyla başlayan film, Aram’a yolculuğunda yardımcı olan Mikahil ve onun evinde kalan Meryem ile yeni gelişmelere gebedir.

Kurbağa Krallığı

Shin Nelson ile Melanie Simka’nın yönettiği ve Murat Kosova, Okay Karacan, Bella Thorne ile Cameron Dallas’ın oynadığı Kurbağa Krallığı (Frog Kingdom), 11 Aralık 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kurbağa Kral, olimpiyatlarda en çok madalya alan sporcuyla kızını evlendireceğini duyurur. Bunu öğrenen Prenses kaderini kendi ellerine almak için firar eder. Erkek kurbağa gibi giyinerek halkın arasına katılır. Halk pazarında sokak satıcısı olan Yağmur ve onun sevimli yardımcısı Küçük Ken ile arkadaş olur. Yağmur bir anda kendini Kurbağa Olimpiyatları’nda bulur.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri Sadibey.com sitesinden, üstat Sadi Çilingir'in izniyle alınmaktadır.