Gündem
11 Şub 2011 15:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:02

3 GAZETECİ, 3 KİTAP, TEK DAVA! KAÇ YIL HAPİSLERİ İSTENDİ?

Erzincan Ergenekon soruşturmasını konu alan 3 kitap yazan, 3 gazeteci hakkında dava açıldı

Erzincan Ergenekon soruşturmasını konu alan 3 kitap yazan, aralarında Hürriyet muhabiri Ali Dağlar’ın da bulunduğu 3 gazeteci hakkında dava açıldı. Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın şikayeti üzerine açılan davada 3 gazetecinin, “Kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla 1- 5 yıl hapsi istendi.

İddianame, soruşturma zamanaşımı sınırında olduğu için şüphelilerin ifadeleri alınmadan hazırlandı. Savcı Şanal, soruşturmayı özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürütmesini istedi ama dosya görevsizlik kararı ile basın davalarına bakan mahkemeye gönderildi.

Erzincan Ergenekon soruşturmasını yürütürken Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i makamında gözaltına aldıktan sonra, HSYK’ca özel yetkisi kaldırılan Savcı Şanal, Operasyonun Adı: Ağa 01 adlı kitabın yazarı Hürriyet gazetesi muhabiri Ali Dağlar, Cübbeli Adalet kitabının yazarı, Cumhuriyet gazetesi muhabiri İlhan Taşçı ve Postmodern Cihad’ın yazarı Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’dan şikayetçi oldu. Şanal, Dağlar’ın kitabında Erzincan Ergenekon soruşturmasının bir tarikat- cemaat hesaplaşması gibi sunularak kamuoyu nezdinde yıpratılmak istendiğini, İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduğu bilgisiyle de özel hayata müdahale edildiğini, Ergenekon soruşturmasının sulandırılmak istendiğini iddia etti.

Kitap kapağı kızdırdı

Savcı Şanal, İlhan Taşçı’nın kitabının kapağında kullanılan Photoshop’lu fotoğrafın, kendisini töhmet altında bıraktığını ve küçük düşürdüğünü iddia etti. Kapakta, hakim cübbesi giydirilmiş takkeli, uzun sakallı ve sert bakışlı bir figür bulunuyordu. Şanal, Saymaz’ın Postmodern Cihad adlı kitabında da kendisinin “cihad” kastıyla hareket eden bir terörist konumuna düşürüldüğünü iddia etti.

Erzurum CMK 250 ile özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 Ocak 2011’de görevli memura görevinden dolayı hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarına bakma görevinin genel yetkili başsavcılığa ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. Savcı Mustafa Kızıltaş, ertesi gün beş sayfalık iddianameyi düzenledi. Savcı üç gazetecinin kitaplarında kasıtlı hareket ederek müşteki için tarikatçı izlenimi verdiklerini, suç işlediklerini öne sürdü. Duruşma 21 Nisan günü Erzurum 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek

hürriyet