Gündem
30 Mar 2021 15:02 Son Güncelleme: 30 Mar 2021 15:19

3 ayda 5 müzisyen neden intihar etti? Sebep sadece parasızlık değil!

Son 3 ayda 5 müzisyenin intiharının ardındaki gerçeğin sadece 'parasızlık' olmadığı açıklandı.

Pandemi döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan müzisyenlerle ilgili son 3 ayda 5 intihar vakası medyaya yansıdı. Erdem Topuz, Duran Ay, Mehmet Mert El, Yusuf Karayiğit, Ağahan Yerdelen adlı müzisyenlerin yaşamlarına son vermesinin nedeninin sadece parasızlık olmadığı açıklandı. 

Evrensel gazetesinden Ramis Sağlam'ın haberine göre İzmir Müzisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Karasu, müzisyen intiharlarının nedeninin sadece ekonomik olmadığını belirtti. Karasu "Belirsizlik, çaresizlik, umutsuzluk, terk edilmişlik, amaçsızlık da insanların içindeki yaşam şevkini kırıyor. Baş etme gücü ve direnç kırılması yaşanıyor. Var olan travmalar da tetikleniyor." dedi.

Meltem Karasu, yaşanan intiharları şöyle değerlendirdi: “Mesleğini, sanatını icra edememek, müzikten uzak kalmak, kendi emeğiyle ekmeğini kazanamamak ve yaşamın anlamını yitirmek, bir yandan da sosyal destekten, asgari geçim standardından ve insani yaşam koşullarından uzakta çaresizlik duygusuyla baş etmek müzisyenlerin ruhunda derin yaralar açtı” 

KAMUOYUNUN BÜYÜK VURDUMDUYMAZLIĞI 

Müzisyen Murat Mengirkaon ise müzisyen ölümlerine 'acıma' haliyle yaklaşılmaması gerektiğini söyledi: "Bir nevi ‘buradayım’ çığlığı olan intiharların ekonomik, sosyal, psikolojik nedenleri var. Müzisyenlerin yaşadığı sorunları sadece ölümler üzerinden duygusal, bir ‘acıma’ haliyle yaklaşılmasını doğru görmüyorum. Müzisyenler yaşadıkları şehirlerde kültür ürettiler, neşe ürettiler, estetik ürettiler. Bunun karşılığını, küresel bir salgında devletin kültür sanat fonlarıyla desteklenerek almalıydılar, yokluk ve hiçlik duygularıyla değil.” 

Mengirkaon “Bu süreçte kimini tanıdığımız, kimiyle aynı ortamları paylaştığımız müzisyen arkadaşlarımızı gözlerimizin önünde kaybettik. Acı olan şu ki, bu kayıpları aleni şekilde, büyük bir vurdumduymazlıkla karşıladı kamuoyu” diye konuştu.