Televizyon
20 Ara 2015 23:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

28 Şubat için 19 kısa film birden geliyor!

Sancak Medya’nın TRT için hazırladığı 28 Şubat Filmleri projesinin basın lansmanı yapıldı. Projede 19 yönetmenin kısa filmeriyle 28 Şubat anlatılıyor.

Sancak Medya'nın TRT için hazırladığı projenin basın lansmanı, İstanbul Dolmabahçe'deki Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi'nde yapıldı.

Projede yer alan yönetmen, senarist ve yapımcıların iştirak ettiği geceye TRT Televizyon Dairesi Başkanı Tuncay Yürekli, Sancak Medya Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Sancaktutan ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

"BUNUN YAPILIYOR OLMASI ÇOK DEĞERLİ"
Programda bir konuşma yapan TRT Televizyon Dairesi Başkanı Tuncay Yürekli, 28 Şubat Postmodern Darbesi'nin yakın tarihin karanlık dönemlerinden biri olduğunu ifade etti. TRT olarak projeye büyük önem verdiklerini ve bu yüzden desteklediklerini anlatan Yürekli, titizlikle hazırlanılması gereken filmleri merakla beklediklerini anlattı ve şunları söyledi:

"Özellikle kız kardeşlerimiz ciddi anlamda sıkıntı çektiler. Sürgünler yaşandı. Baskılar, psikolojik baskılar oluşturuldu. Fiili saldırılara uğradılar. Birilerinin bunu muhakkak ortaya koyup değerlendirmesi lazımdı. Bunun TRT olması çok önemli. Önceki dönemlerde o kadar uzaklaştırılmışız ki TRT'den, içimizden birilerinin bunu yapıyor olması çok değerli"

"SANAT DİLİ FARKINDALIĞA HİZMET EDECEK"
Sancak Medya Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Sancaktutan da lansmanda yaptığı konuşmada '28 Şubat Filmleri' projesiyle, Türkiye demokrasisinin en hassas kırılma noktalarından biri olan ve etkilerini değişen konjonktüre uydurarak devam eden hadiseler silsilesine ışık tutmayı amaçladıklarını belirtti. "Hali hazırda, zaman zaman karşılaştığımız algı yönetimi ve kitle manipülasyonlarıyla, toplumun samimi duygularını suistimal eden 'yüksek aklın' deşifresi ve Türk halkının yakın geçmişiyle muhasebesini sağlamak istiyoruz." diyen Sancaktutan, sözlerine şöyle devam etti.

"Projemizde yer alan 19 değerli yönetmenin vizöründen döneme bakacağız. Sanat dilinin toplumsal farkındalığa hizmet edeceğine inanıyoruz zira 28 Şubat karakterlerinden 'Özkök'ün malum ifadesi 'bu defa işi silahsız kuvvetler halletsin' sözünden yola çıkarak medya dilinin ne derece etkin olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Allahtan, milletçe bir daha böyle bir kıyımız bize göstermemesini niyaz ediyorum."

NEDEN UZUN METRAJ DEĞİL?
Proje Koordinatörü Abdulhamit Güler de programda bir konuşma yaptı. Projenin, Türk sinemasının çok önemli yönetmen ve senaristleriyle gelecek vaat eden genç yönetmenleri bir araya getirdiğini vurgulayan Güler, bu sayede reşit olan 28 Şubat'ın her yönüyle ele alınacağını ifade etti.
Projedeki filmlere ilişkin, "Neden uzun metraj değil?" sorusunun akla gelebileceğini kaydeden Güler, "Sinema en pahalı sanat ama bir o kadar da postmodern zamanın en etkili aracı denebilir. Bu en pahalı sanatın, en etkili şekilde icra edildiği formlardan biri, kısa film. Bir şey yapılıyorsa, çok sayıda kişinin el vererek yapmasıyla, bu işin daha hakkaniyetli olacağını düşünmüştüm. Özellikle teşekkür etmek gerekiyor ki TRT de, proje oraya gittiğinden beri önem verdiğinden, bu proje bu aşamaya geldi" ifadelerini kullandı.

PROJEYE KİMLER KATILACAK?
Türk sinemasında kendisini ispat etmiş yönetmen ve senaristler ile genç kuşağın önemli isimleri bu projede bir araya geliyor.
Projede yer alacak isimler şöyle:

Mesut Uçakan,
Atalay Taşdiken – Zeynep Delav,
Sinan Çetin – Sevda Noyan – Münib Engin Noyan,
Hüseyin Karabey,
Gökhan Yorgancıgil,
Nazif Tunç,
Oğuz Yalçın,
Ahmet Sönmez,
Tayfur Aydın,
İsmail Kılıçarslan,
Sinan Sertel,
Koray Sevindi,
Esra Elönü – Süleyman Civliz,
Abdulhamit Güler,
Seyid Çolak,
Fahri Hattatoğlu,
Yeşim Tonbaz,
Rabia Bozkurt,
Kaan Burak Şen

NE TÜR HİKÂYELER ANLATILACAK?
Başörtü yasağı, dindarların ibadet sıkıntıları, sosyal ve kültürel alandaki zorluklar, mütedeyyin bir askerin kışla ve civarında yaşadıkları/yaşayamadıkları, eğitimci, öğrenci, sendikacı, esnaf, işadamı, aşık, işsiz ve siyasetçinin mağduriyetleri filme alınacak...
Çocuk yaşta, daha 14'ünde Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde idamla yargılanan
Yakup Köse'nin yaşadıkları...
Hayatlarının baharında 'ikna odası'nda akla hayale gelmeyecek bir biçimde psikolojik baskıya uğrayan genç kızlarında sancıları...
Sadece ilahi söyleyen, din adamı görevini de yerine getiren bir imamın trajikomik hikayesi...
Mütedeyyin bir askerin, ailesiyle bir araya gelemeyecek, sosyal ortamlarda kızı ile yan yana görünemeyecek derecede kendinden taviz verdiği ortamın serencamı...
Katsayı uygulaması sebebiyle eğitim hayatına devam edemeyen bir erkeğin iş hayatında karşılaştıkları ve dramatik hikayesi...
Küçük bir kız çocuğunun gözünden başörtüsü eylemleri ve başörtülülerin maruz kaldığı baskıların mütebessim/absürt hikayesi ve daha niceleri...