Gündem
29 Eyl 2023 16:40 Son Güncelleme: 29 Eyl 2023 16:42

25 yıldır süren Pınar Selek Davası 2024'te de devam edecek

Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbetle yargılandığı Mısır Çarşısı Davası, Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Dava 28 Haziran'a ertelendi.

Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan davada dört kez beraat eden sosyolog Pınar Selek'in yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Selek, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararının ardından beşinci kez açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde Selek'e destek olmak için Çağlayan Adliyesi önünde toplanan Hala Tanığız Platformu basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Daha kaç kez beraat edecek?" diye soran grup, polis ablukasına alındı.

Çevik kuvvet gözetiminde yapılan basın açıklamasına uluslararası kurum temsilcileri, Avrupa'dan gelen avukatlar ile Selek'in ailesi ve yakınları katıldı.

'SAVUNMASI İÇİN KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI'
Basın açıklamasının ardından başlayan duruşmada, mahkeme başkanı Selek hakkında "Savunmasının alınabilmesi için adli istinabe yolunun kullanılmasının mümkün olmaması nedeniyle kırmızı bülten çıkarıldığını" belirtti ve Adalet Bakanlığı ile Fransa Adalet Bakanlığı arasında yazışmaların sürdüğünü söyledi.

Duruşmada mahkeme başkanının ardından ilk sözü, Pınar Selek'in babası avukat Alp Selek aldı. "Davanın ilk gününden bu yana insanlar yaşlandı, ölenler oldu. Yeni doğan çocuklar 25 yaşına geldi. Çok haksız bir dava. Kırmızı bültenle ilgili karar çıkana kadar savunma yapmayacağız" dedi.  

'DAVA BAŞLADIĞINDA 68 YAŞINDAYDIM, BUGÜN 93 YAŞINDAYIM'
Avukat Selek, "Bu dava başladığında ben 68 yaşındaydım. Şimdi 93 yaşındayım" ifadelerini de kullandı.

Selek'in ardından davanın diğer sanığı olan ve 'işkence altında bomba koyduğunu söylemek zorunda bırakıldığını' itiraf eden Abdülmecit Öztürk'ün avukatı Mehmet Erbil söz aldı. Avukat Erbil, müvekkili hakkında çıkarılan tutuklamaya yönelik yakalama kararının orantısız olduğunu belirtti ve kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme başkanı, davayı takip eden Fransız avukatlara söz vermeden önce, Fransa ve Belçika Ceza Usul Kanunu'nu incelediğini ve orada da Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına direnilmediğini ifade etti. Bunun üzerine söz alan Paris Barosu avukatlarından François Terrier, mahkeme başkanına "Pınar Selek bizim için sembol oldu" dedi. Mahkeme başkanı, Terrier'in bazı Fransızca kelimelerini anlayabildiğini söylediği sırada söz alan çevirmen, "Dava 25 yıldır sürdüğü için onların Türkçe, sizin Fransızca öğrenmeniz normal" yanıtını verdi. Mahkeme başkanı bu sözlere gülerek karşılık verdi.

28 HAZİRAN'A ERTELENDİ
Avukatların ardından söz alan duruşma savcısı, kırmızı bülten kararının uygulanması ve diğer eksiklerin tamamlanması için beklenilmesini talep etti.

Mütalaanın ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, Selek hakkındaki kırmızı bülten kararının uygulanmasının beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 28 Haziran saat 14.30'da görülecek.