Gündem
08 Eyl 2012 10:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:07

25 ASKER 650 TL YÜZÜNDEN Mİ ŞEHİT OLDU? EMEKLİ GENERAL SÖZCÜ'YE KONUŞTU!

Afyon'da cephaneliğin gece taşınmasıyla ilgili bir başka iddia da emekli generalden geldi.

Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’e konuşan emekli general çarpıcı iddialarda bulundu.

Askeri cephaneliğin patlaması bir çok soruyu beraberinde getirdi. Bombaların gece taşınmasının nedeni devletin 650 TL’lik nakliye ücretini ödemekten kaçınmasıymış. Afyon’da 25 askerimiz cephanelikte meydana gelen patlama sonrası şehit düştü. Genelkurmay Başkanlığı Lojistik Komutanlığı görevinde bulunan emekli bir General olayın perde arkasını Sözcü’ye anlattı.

SİVİL ARAÇLARLA TAŞINIR
TSK Ulaştırma Yönergesi’ne göre, bu tür nakliyat sivil kamyon ve sivil şoförle yapılır. Yol güvenliği için her ilin jandarma ve emniyetine şifreli olarak bilgi verilir, güvenli olarak gidişleri sağlanır. Cephanelerin eski miadlı olanların bir kaçında kimyasal reaksiyon da oluşabilir ya da sandığın sert olarak yere bırakılması da sürtüşmeden dolayı patlama etkisi yaratabilir. Görevliler kimyasal reaksiyonları fark edemeyebilir. Bunlar soruşturma sonucu daha net ortaya çıkacak.

NEDEN GECEYE KALDI
Sivil araçlara günlük nakliye araçları ödenir. Bu da yaklaşık 650 liradır. Eğer bunlar akşam saatlerinde geldiyse bir gün daha nakliye ücreti ödememek için araç boşaltılır. Boşaltma işlemini askerler yapar. Çünkü hiçbir komutanlıkta sivil görevli çalıştırılması mühimmatın siviller tarafından indirilmesi mümkün değil. Bir gün daha nakliye ücreti verilmesi için ödenek verilmez. Komutanlık ilave nakliye ücreti ödememek için gelen mühimmatı gece indirtmiştir. Mühimmatın indirilmesinde genelde uzman personel kullanılır. Ancak, o saatte yeterli personel bulunmaması nedeniyle mühimmat indirilmiştir. Bir başka neden de acil bir görev durumu dikkate alınarak sabah beklenmeden bu yola başvurulur.