Kültür Sanat
21 Eki 2022 09:51 Son Güncelleme: 21 Eki 2022 09:53

24'üncü Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

24'üncü Afife Tiyatro Ödülleri'nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’nün sahibi "Gomidas" oyunuyla Ahmet Sami Özbudak olurken, Haldun Dormen Özel Ödülü "Amadeus" oyununa gitti.

Türkiye tiyatrosunun sembol ismi Afife Jale anısına düzenlenen "24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri" dün akşam Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. Prof. Dr. Merih Tangün başkanlığındaki 20 jüri üyesinin, sezon boyu izlediği 264 oyun arasından yaptığı değerlendirmeler sonucu 16 dalda ödül verildi.

Ödül töreni, son 3 yılda hayatını kaybeden sanatçıların anılmasıyla başladı. Ödül töreninde konuşan oyuncu Haldun Dormen, "Araya hastalık girince Afife Tiyatro Ödülleri verilmedi. Ben bir daha olmayacak sandım. Şimdi tekrar başlatan ve bize bu imkanı verenlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu nedenle de muhterem Afife Jale'nin ruhunun önünde bir kez daha saygı ve sevgiyle eğiliyorum" dedi.

"Yapı Kredi Özel Ödülü"ne layık görülen Zihni Göktay ise ödülün manevi ağırlığının bilincinde olduğunu söyleyerek, "57 yıllık bir tiyatro sanatçısı olarak bana bu ödülü layık gören jüriye çok teşekkür ediyorum. 73 oyunda oynadım ama bu ödülü alamadım. Hiç olmazsa giderayak bu güzel ödüle sahip olmanın gururunu layık görenlere çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

YILIN EN BAŞARILI OYUNU ÖDÜLÜ 'VİŞNE BAHÇESİ'NİN
Gecede Haldun Dormen Özel Ödülü "Amadeus" ekibine, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Ahmet Sami Özbudak, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü de Engin Uludağ'a verildi. Yılın En Başarılı Oyunu Ödülü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen "Vişne Bahçesi"ne verilirken, Yılın En Başarılı Yönetmeni ise "İki Efendinin Uşağı" oyunuyla Aslı Öngören seçildi.

Etkinlikte, Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü'nü "Herkes Kocama Benziyor" oyunundaki performansıyla Pınar Güntürkün, Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü'nü de "Aşınma" oyunundaki performansıyla Yiğit Özşener aldı. "Nora 2"deki rolüyle Nihal Geyran Koldaş Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu, "Acting"deki rolüyle Fatih Sönmez de Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu seçildi.

Yılın En Başarılı Işık Tasarımı Ödülü'ne "Toz" oyunuyla Yakup Çartık, Yılın En Başarılı Sahne Müziği Ödülü'ne "İki Efendinin Uşağı" oyunuyla Burhan ve Gökhan Şeşen'in layık görüldüğü törende, Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı Ödülü'nü Eylül Gürcan, Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı Ödülü'nü de Efter Tunç aldı. Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı Ödülü Sena Başdoğan'ın, Yılın En Başarılı Hareket Düzeni (Koreografisi) Ödülü ise "Vişne Bahçesi" ile Tuğçe Ulugün Tuna'nın oldu.

AFİFE JALE KİMDİR

1902 yılında İstanbul'un Kadıköy semtinde dünyaya geldi. Babası Hidayet Bey, annesi Methiye Hanım, kardeşleri Behiye Hanım ve Salâh Bey'dir. İstanbul Kız Sanayi Mektebi'nde eğitim görmüş, Darülbedayi'nin 10 Kasım 1918'de tiyatro kursları için açtığı sınavı kazandı. Müslüman kadınların sahneye çıkmasının halen geleneksel olarak yasaktı ancak Darülbedayi, Müslüman kadınların sadece kadınlara özel gösterilerde oynayacakları gerekçesiyle Müslüman kadınları bünyesine almıştı. Afife Hanım, kabul edilen beş Müslüman kadından biri idi. Diğer hanımlardan üçü kursu bıraktı; Refika Hanım suflör olarak Darülbedayi kadrosunda yer aldı. Afife Hanım ise mülazim artistlik (stajyer oyuncu) kadrosuna girdi. 1920 yılına kadar oyunların provalarına katıldı, fakat sahneye çıkamadı.

1919 yılının 13 Nisan gecesi Kadıköy'deki Apollon Sineması'nda ilk gösterimi yapılacak olan, Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununda, Emel rolünü oynayan Eliza Binemeciyan'ın Paris'e gidişi üzerine onun yerine "Jale" takma adı ile sahneye çıktı. Böylece sahneye çıkan ilk Türk kadını olarak tarihe geçti. O günden sonra Afife Jale olarak anılan Afife Hanım, ertesi hafta Tatlı Sır oyunu ile sahneye çıktı ve o gece polis tarafından tutuklanmak istendi. Kınar Hanım'ın yardımıyla kaçtı. Üçüncü piyesi olan Odalık oynanırken tiyatro polis tarafından basıldı ve tutuklanmamak için kaçmak zorunda kaldı. Babası Hidayet Bey, tiyatro oyuncusu olmasına karşı idi. Afife Hanım, ayrılmak zorunda kaldı. Dahiliye nezaretinin Müslüman kadınların kesinlikle sahneye çıkamayacaklarına dair bildirisi Darülbedayi Yönetim Kurulu’na ulaştırılınca işten çıkarıldı.

Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle şiddetli baş ağrıları çeken Afife Hanım, doktorunun morfinle tedavi yoluna gitmesi üzerine morfin bağımlısı oldu. Birkaç yıl sonra Burhanettin Tepsi Kumpanyası ile Anadolu'da turneye çıktı; daha sonra da Fikret Şadi'nin Milli Sahne'siyle çeşitli kentlerde temsiller verdi. 1923 yılında Türkiye'de cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra yeni rejim Türk kadınlarının sahneye çıkması önündeki yasal engeller kaldırmış, tersine kadınların sahneye çıkmasına destek olmuştu. Ancak morfin bağımlılığı nedeniyle sanatçının sağlığı bozuldu ve tiyatroyu bırakmak zorunda kaldı.

ÖZEL HAYATI

1928 yılında gittiği bir Hafız Burhan konserinde ona tamburuyla eşlik eden Selahattin Pınar ile tanıştı ve 1929 yılında evlendi. Selahattin Pınar, Nereden Sevdim O Zalim Kadını, Anladım Sevmeyeceksin Beni Sen Nazlı Çiçek gibi birçok şarkıyı onun için bestelediği düşünülür. Ancak Afife Hanım'ın morfin bağımlılığı evliliklerini olumsuz etkilediği için 1935 yılında boşandılar.

ÖLÜMÜ

Uyuşturucu bağımlılığından kurtulamayan Afife Jale, son yıllarını Darülbedayi' deki dostlarının yardımıyla yatırıldığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi' nde geçirdi. Hastanenin morfimanlar koğuşuna 24 Temmuz 1941'de vefat etti. Mezarı Kazlıçeşme Kabristanındadır.

ANISINI YAŞATAN PROJELER

1997 yılından beri sanatçının anısında Yapı Kredi tarafından Afife Tiyatro Ödülleri düzenlenmektedir. Hayatı Şahin Kaygun'un yönettiği 1987 yapımı Afife Jale ve Ceyda Aslı Kılıçkıran'ın yönettği 2008 yapımı Kilit filmine konu olmuştur. Selahattin Pınar ile ilişkisi Can Dündar tarafından çekilen 2003 yapımı Yüzyılın Aşkları: Afife ve Selahattin adlı belgesele konu oldu.

Bestesi Turgay Erdener'e, koreografisi Beyhan Murphy'e ait Afife Jale Bale Süiti (1998) ve Selva Erdener'in Afife adlı müzik albümü sanatçının anısını yaşatan eserlerdendir.

Afife Jale'yi bir kez daha onurlandırmak adına 2016 yılında 20. Afife Tiyatro Ödülleri töreninde o güne kadar Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü ve Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödüllerini almış yirmi oyuncunun Afife Jale olarak poz verdiği fotoğraflardan oluşan Afife Jale'ye Saygı adlı fotoğraf sergisi sergilenmiştir.