Gündem
16 Haz 2015 15:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:39

237 karikatür yarıştı! İşte karikatür Oscar'ının yeni sahibi!

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 32'ncisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birincilik ödülü Arnavut karikatürist Agim Sulaj'ın oldu.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu tarafından değerlendirilen 237 karikatür arasından kazanan; terörün hedef gözetmeksizin insanları hedef alabileceğini anlattığı çalışmasıyla İtalya'da yaşayan Arnavut karikatürist Agim Sulaj oldu. Karikatürün 'Oscar'ı olarak kabul edilen ve bu yıl 32'ncisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu, Bodrum'daki Işıl Club'da toplandı.

Vakfın Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı'nın komite başkanlığını yaptığı, Yunan karikatürist Michael Kountouris'in başkanlığındaki Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Bayram Hajizadeh (Azerbaycan), Piyale Madra, Godfrey Mwampembwa (Tanzanya), Tan Oral, Yuko Shimizu (Japonya) ve Jen Sorensen'den ( ABD ) oluşan jüri üyeleri; finale kalan 46 ülkeden 205 sanatçının 237 karikatürünü sekiz saat süreyle inceledi. Değerlendirme sonrası Arnavut karikatürist 50 yaşındaki Agim Sulaj'ın eseri birinciliğe, İran'dan Mohsen Nouri Najafi'nin eseri ikinciliğe, yine İran'dan Jalal Pirmarzabad'ın eseri de üçüncülüğe değer görüldü. 

TERÖRÜN YIKICILIĞINI ÇİZDİ

Birinciliği kazanan ve İtalya'da sanat yaşamını sürdüren Sulaj'ın (alttaki fotoğraf) çeşitli eserleri İtalya, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye 'de yayımlandı. Çoğunlukla yoksulluk, çevre sorunları ve mültecilerin hayatlarını konu alan çizimler yapan Sulaj birinciliğe değer görülen eserinde, terörün herhangi bir ülke ve insanı hedef gözetmeksizin vurabileceğini anlatıyor.



Seçici Kurul ayrıca Alberto Morales Ajubel (İspanya), Angel Boligan (Küba), İshimaru Hide (Japonya), Frank Hoffmann (Almanya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Musa Gümüş (Türkiye), Cemalettin Güzeloğlu (Türkiye), Jose Antonio Garci Nieto (Meksika), Didier Pizzi (Fransa), Saman Torabi (İran), Jugoslav Vlahovic (Sırbistan) ve Mikhail Zlatkovsky'in (Rusya) eserlerini başarı ödülüne değer gördü. 


kincilik ödülü İran'dan Mohsen Nouri Najafi'nin eserine gitti.

BU YIL AĞIRLIKTA GÖÇ VARDI

Ödül alan karikatürler 17-27 Haziran arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi'nde sergilenecek. Candan Fetvacı, "Yarışmaya katılan ve dereceyle giren eserlerin kalitesi ile usta jüri üyelerinin bu eserleri değerlendirirken zorlanması yarışmanın dünyadaki yerini, çizgisini ve kalitesini bir kez daha ortaya koydu. Uluslararası sanatçılar çizgilerine, yine dünyanın en önemli sorunları göç, savaş ve terörü yansıtıp, barışa olan umutlarını dile getirdiler" diye konuştu.


İran'dan Jalal Pirmarzabad'ın eseri de üçüncülüğe değer görüldü.

Yarışmada birincilik ödülü kazanan karikatüriste 8 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye 3 bin 500, başarı ödülüne layık görülen karikatüristlere de 500'er dolar ödül veriliyor.